Угорщина «переосмислює» своє членство у НАТО - Орбан

Прем’єр-міністр Віктор Орбан заявив, що Угорщина працює над «переосмисленням» свого статусу членства в НАТО, щоб країна могла відмовитися від участі в діях Альянсу поза його межами.

Як передає Укрінформ, про це угорський політик сказав в інтерв’ю державному радіо, повідомляє Bloomberg.

«Наші юристи та офіцери наполегливо працюють, щоб побачити, як Угорщина може зберегти своє членство в НАТО таким чином, щоб їй не довелося брати участь в діях НАТО за межами території НАТО», – сказав Орбан.

Він зазначив, що Угорщина віддана місії НАТО із захисту країн-членів Альянсу в разі нападу на одну з них. Однак зауважив, що Будапешт стурбований тим, що фінансування і постачання зброї Україні, яка не є членом Альянсу і межує із Угорщиною, призведе до більш активної військової участі, потенційно навіть до відправлення військ.

Читайте також: Орбан вважає, що Трамп у разі обрання президентом фінансово не підтримуватиме Україну

Орбан заявив, що його країна принципово не згодна із оцінкою деяких членів НАТО щодо того, що Росія вторгнеться у східний фланг Альянсу після України. За його словами, війну Росії проти України слід розглядати як війну між «двома слов’янськими країнами». Він додав, що в НАТО таку думку не поділяють, створивши робочі групи для вивчення потенційного розширення ролі військового альянсу у війні.

Угорщина, як член НАТО, бере участь у таких обговореннях, однак фактично робить це в якості «неучасника», який виступає проти надання Києву грошей та зброї, пояснив міністр. Орбан сказав, що надання Угорщині «опції відмови» означатиме нову концепцію її членства в НАТО.

Читайте також: Угорщина викликала посла США після заяви Байдена, що Орбан «прагне диктатури»

Як повідомляв Укрінформ, на початку травня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що теперішній Європейський Союз, членом якого Будапешт став у 2004 році, – нібито «не той», яким він був 20 років тому.