Міжнародний суд ООН не запроваджуватиме тимчасові заходи щодо Еквадору

Міжнародний суд ООН на відкритому засіданні ухвалив рішення не запроваджувати тимчасові заходи щодо Еквадору в межах розгляду позову Мексики до Еквадору.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

“Суд одноголосно встановлює, що обставини, як вони зараз представлені суду, є такими що немає потреби у запровадженні тимчасових заходів”, - сказав, оголошуючи рішення, голова суду Нават Салам.

Однією з підстав для ухвалення такого рішення стало те, що Еквадор раніше вже добровільно погодився виконати всі вимоги Мексики, про що було заявлено, зокрема, під час публічних слухань.

У своїй постанові Суд також наголошує на “основоположній важливості принципів закріплених у Віденській конвенції про дипломатичні відносини”.

“Немає більш фундаментальної передумови для ведення відносин між державами ніж недоторканність дипломатичних представників і посольств, тож упродовж усієї історії народи всіх віросповідань та культур дотримувалися взаємних зобов'язань з цією метою”, - наголосив Суд.

Читайте також: Мексика заявила про призупинення дипвідносин з Еквадором після штурму посольства

Як повідомляв Укрінформ, Мексика подала скаргу у Міжнародний суд ООН 11 квітня 2024 року.

У позові Мексика стверджує, що близько 15 еквадорських спецпризначенців вдерлися на територію її посольства і схопили колишнього віцепрезидента Еквадору Хорхе Гласа. 

Мехіко також просило про тимчасові заходи, зокрема, щоб уряд Еквадору негайно забезпечив повний захист та безпеку дипломатичних приміщень, майна та архівів, а також утримався від будь-яких дій, які можуть посилити чи розширити суперечності між країнами.

Під час слухань 30 квітня та 1 травня представники Еквадору наголосили, що не вбачають потреби у тимчасових заходах. 

Еквадор ініціював зустрічний позов проти Мексики 29 квітня і зажадав від суду визнати, що мексиканська сторона порушила договір про мирне вирішення спорів. Еквадор також звинувачує Мексику у незаконному наданні політичного притулку Гласу та втручанні у внутрішні справи країни.