Японія почала шостий цикл скидання в океан очищеної води з АЕС у Фукусімі

Компанія-оператор пошкодженої АЕС «Фукусіма-1» Tokyo Electric Power Company (TEPCO) 17 травня почала скидання в океан шостої партії очищеної від радіоактивних елементів води з атомної електростанції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Kyodo.

TEPCO заявила, що планує до 4 червня скинути чергові 7800 тонн води після підтвердження відповідності її рівня радіоактивності стандартам безпеки компанії і японського уряду.

Від початку операції у серпні минулого року TEPCO здійснила п’ять раундів і випустила в океан близько 39 тисяч тонн очищеної води і планує цього року провести сім таких циклів та скинути близько 54 600 тонн такої води.

Під час попередніх п’яти циклів, за заявою TEPCO, було виявлено 29 беккерелів радіоактивного тритію на літр морської води в пробах, узятих із районів поблизу АЕС, що значно нижче ліміту Всесвітньої організації охорони здоров’я в 10 000 беккерелів для питної води.

Категорично проти скидання Японією води з АЕС у Фукусімі продовжують виступати Китай і Росія, які заборонили імпорт японських морепродуктів у відповідь на такі дії.

TEPCO називає випуск очищеної води ключовим кроком для виведення з експлуатації пошкодженої в 2011 році після сильного землетрусу та цунамі АЕС «Фукусіма-1».

Читайте також: Китай і Японія вперше обговорили скидання води з АЕС у Фукусімі

Стічні води, що утворилися в процесі охолодження розплавленого палива реакторів, пройшли обробку, в ході якої з них було видалено більшість радіонуклідів, крім тритію, який вважається менш шкідливим для здоров’я людини й оточуючого середовища, ніж інші радіоактивні матеріали.

Як повідомляв Укрінформ, 7 травня завершили п’ятий етап скидання очищеної радіоактивної води із японської АЕС «Фукусіма».

Фото: Kyodo