Президентка Швейцарії сподівається, що Саміт миру допоможе зупинити війну в Україні

Президентка Швейцарії Віола Амгерд сподівається, що Саміт миру в її країні зможе накреслити кроки до завершення війни в Україні.

Глава держави обговорює питання проведення майбутнього саміту під час візиту в Берлін, де вона зустрічається, зокрема, з канцлером Олафом Шольцем і своїм колегою Франком-Вальтером Штайнмаєром, передає кореспондент Укрінформу.

«Мета конференції полягає в тому, щоб ми розпочали мирний процес. Необхідно обговорити, якими можуть бути наступні кроки до миру. Великі страждання цивільного населення змушують усі держави діяти», - заявила Амгерд після зустрічі з Шольцем.

Вона підкреслила, що приймаюча сторона прагне широкої участі не лише західних країн, які є традиційними партнерами України, але й інших регіонів і наполегливо над цим працює. На сьогодні, за її словами, вже підтверджена участь 50 голів держав і урядів.

«Ми припускаємо, що до останнього моменту в цьому списку учасників будуть відбуватися зміни», - сказала президентка. Вона згадала країни з Південної Америки та Африки, які вже висловили готовність і частка яких сягає близько половини всіх підтверджених, а також зауважила, що «Китай ще не зареєстрований».

Шольц своєю чергою пообіцяв зробити все можливе, щоб конференція пройшла успішно, «навіть якщо на ній ведуться не мирні переговори, а проблеми, які не вирішені». Канцлер назвав важливим якнайширшу участь країн у саміті, тому що це створює основу для надсилання чіткого сигналу та є передумовою для подальших успішних кроків у наступному.

Читайте також: Єрмак обговорив Саміт миру з президентами Євроради та Єврокомісії

Як повідомлялось, зустріч відбудеться 15 і 16 червня на курорті Bürgenstock біля озера в Люцерні у центральній Швейцарії.