Третій китайський авіаносець успішно завершив перші ходові випробування

Фото

Третій авіаносець ВМС Китаю «Фуцзянь» (Fujian) успішно завершивши свої перші ходові випробування у відкритому морі.

Про це Укрінформ повідомляє з посиланням на Міноборони КНР.

Під час восьмиденних морських випробувань авіаносця, розробленого і збудованого в Китаї з використанням тамтешніх новітніх технологій, перевірялись робота силових установок та електроенергетичних систем, а також іншого обладнання корабля.

У Міноборони повідомили, що в ході тестувань «досягнуто очікуваних результатів».

Коли відбудеться наступний етап випробувань не зазначається, але вказується, що він пройде відповідно до раніше узгоджених планів.

«Фуцзянь», який має водотоннажність понад 80 000 тонн і загальну вагу в повному завантаженні близько 100 000 тонн, був спущений на воду в червні 2022 року на верфі в Шанхаї, провів швартовні випробування та роботи з оснащення й налаштування обладнання.

Це перший авіаносець ВМС КНР нового покоління, який використовує для запуску літаків новітні електромагнітні катапульти, а не трампліни з короткою злітно-посадковою смугою, як у перших двох кораблях цього класу «Ляонін» (Liaoning) і «Шаньдун» (Shandong).

Такі електромагнітні катапульти, що також називаються електромагнітною системою запуску літаків (EMALS), є найсучаснішою палубною пусковою системою, створеною і збудованою в Китаї. «Фуцзянь» оснащений трьома з них.

Читайте також: Китай уперше запустив у космос ракету, здатну вивести на орбіту групу супутників

Електромагнітні катапульти дозволяють авіаносцю швидше запускати літаки і надійно приймати їх під час посадки, у тому числі, повітряні судна з великою вантажопідйомністю.

Як повідомляв Укрінформ, Сі Цзіньпін на переговорах з Еммануелем Макроном у Парижі заявив, що Китай і Франція мають спільно просувати створення багатополярного світу та запобігти новій «холодній війні».

Фото: Міноборони КНР