У Хорватії домовилися про формування парламентської коаліції

Хорватський демократичний союз в. о. прем'єр-міністра Андрея Пленковича досяг домовленості про формування коаліції з ультраправим "Вітчизняним рухом", що наближає формування уряду.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє SeeNews.

"Прозахідний консервативний Хорватський демократичний союз (HDZ) прем'єр-міністра Андрея Пленковича та його партнери досягли угоди з "Вітчизняним рухом" (DP) про створення парламентської більшості", - йдеться у повідомленні.

Запропонована угода, включно з розподілом міністерств у майбутньому уряді, буде представлена ​​комітетам партії сьогодні. Надалі про це буде повідомлено громадськості, зазначив Марко Мілич, член переговорної групи від HDZ.

Хорватський демократичний союз переміг на загальних виборах, які відбулися 17 квітня. Разом із партнерами ця прозахідна політсила отримала 61 зі 151 місця в однопалатному парламенті.

Читайте також: Конституційний суд Хорватії заборонив президенту Мілановичу стати прем'єром

Євроскептичний популістський "Вітчизняний рух" став третім найсильнішим політичним суб’єктом у новому парламенті з 14 мандатами. За ним іде консервативна популістська політична партія "Міст" із 11 місцями. Ліва зелена політична партія Mozemo ("Можемо") отримала 10 місць.

Як повідомляв Укрінформ, у Хорватії 17 квітня відбулися позачергові вибори парламенту. За їх результатами HDZ набрав найбільше голосів, але недостатньо, щоб сформувати монобільшість.