У Хорватії проходять дострокові парламентські вибори

У Хорватії проходять дострокові парламентські вибори

Укрінформ
У Хорватії в середу, 17 квітня, стартують дострокові вибори у парламент.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ. 

Близько 3,7 мільйона виборців обиратимуть між більш ніж двома тисячами кандидатів. Очікується, що результати екзит-полів будуть оголошені за кілька хвилин після закриття виборчих дільниць о 19:00 у середу. Офіційні результати очікуються за кілька днів.

Як пише Reuters, вибори стануть своєрідною перевіркою популярності чинного прем'єр-міністра Андрея Пленковича та його правлячої консервативної партії Хорватський демократичний союз (HDZ), яку опоненти звинувачують у корупції.

HDZ сподівається скористатися довгостроковою підтримкою, яку вона отримала внаслідок вступу Хорватії до Європейського Союзу, запровадження євро та буму туристів, які відвідують адріатичне узбережжя країни.

Читайте також: Молдова визначилась з датою президентських виборів і референдуму про вступ до ЄС

Однак багато хто втомився від HDZ, яка домінує в політиці з моменту здобуття Хорватією незалежності в 1991 році.

Аналітики кажуть, що численні скандали з хабарництвом, зокрема призначення Пленковичем на посаду генерального прокурора кандидата, відомого своїми зв'язками з людьми, причетними до корупційних оборудок, можуть похитнути його більшість. Пленкович свою провину заперечує.

Згідно з останніми опитуваннями IPSOS, HDZ отримає 60 місць у 151-місному парламенті. Це більше, ніж у будь-якої іншої партії, однак недостатньо для отримання абсолютної більшості. Очікується, що після голосування відбудуться коаліційні переговори.

Головним суперником Пленковича є президент Зоран Міланович, який заявив, що піде у відставку і очолить уряд, якщо його Соціал-демократична партія (SDP) прийде до влади за допомогою інших, менших партій.

Читайте також: У Хорватії суд заборонив президенту Мілановичу йти в прем'єри та брати участь у виборах

«Якщо в результаті виборів до влади прийде коаліція на чолі з соціал-демократами, це може змінити позицію країни з таких важливих питань, як підтримка України в її війні з Росією. Міланович виступає проти допомоги Україні», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, парламентські вибори дадуть старт тому, що в Хорватії називають "роком супервиборів". Після європейських виборів у червні хорвати також проголосують на президентських виборах, які відбудуться цього року. Хоча президент має право пропонувати поправки до конституції і скликати позачергові сесії парламенту, більшість його повноважень є здебільшого церемоніальними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-