У НАТО засудили розміщення ядерної зброї РФ у Білорусі

У Північноатлантичному альянсі засудили розміщення ядерної зброї РФ у Білорусі.

Як передає Укрінформ, про це йшлося під час зустрічі генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга з лідеркою білоруської опозиції Світланою Тихановською, повідомляється на сайті НАТО.

«Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав Світлану Тихановську у штаб-квартирі НАТО у вівторок, 7 травня, для обміну думками. Тихановська також звернулася до Північноатлантичної ради… Генеральний секретар обговорив позицію Тихановської щодо розгортання російської ядерної зброї на білоруській території», - зазначається у повідомленні. 

Фото: NATO

Керівник НАТО зауважив, що Росія сповна скористалася підтримкою Білорусі, яка надала свою територію та інфраструктуру для російських військ для атак проти України та продовження агресивної війни. 

Під час зустрічі з лідеркою білоруської опозиції союзники по Альянсу закликали Білорусь зупинити співучасть у російській війні проти України та засудили намір Росії розгорнути ядерну зброю та системи, що є носіями такої зброї, на території Білорусі.

Читайте також: Кремль використовує ядерний шантаж, аби вплинути на рішення Заходу щодо України - ISW

Столтенберг висловив занепокоєння посиленням тиску режиму Лукашенка на опозицію та громадянське суспільство і наголосив, що народ Білорусі має право жити в умовах свободи й демократії. 

Як повідомляв Укрінформ, 25 травня 2023 року міністри оборони Росії та Білорусі підписали документи про розміщення тактичної ядерної зброї на білоруській території. Того ж дня Лукашенко заявив, що ядерну зброю РФ уже почали переміщувати до Білорусі.

16 червня очільник РФ Путін заявив, що «перші ядерні боєголовки доставлені на територію Білорусі».

Наприкінці грудня Лукашенко повідомив, що всю російську ядерну зброю, яку планували поставити до Білорусі, вже доставили.

Перше фото: siklosihirek.hu