Ядерними погрозами РФ хоче вплинути на учасників Саміту миру - прем’єрка Латвії

Прем'єр-міністерка Латвії Евіка Силіня вважає, що Росія погрожує ядерною зброєїю з метою залякати країни, які у червні братимуть участь у Саміті миру для України.

Як повідомляє Delfi, таку думку вона висловила на пресконференції після зустрічі з канцлером Німеччини та главами урядів Естонії та Литви, передає Укрінформ.

При цьому прем'єрка Латвії зазначила, що Росія і в минулому погрожувала всій Європі, отже, зараз нічого особливо не змінилося. 

Силіня наголосила, що нині військовий потенціал зміцнюватиметься за рахунок розвитку оборонної промисловості, і необхідно домогтися того, щоб усі країни НАТО витрачали не менше 2% ВВП на потреби оборони.

«Деякі країни чіткіше усвідомили, якими є справжні загрози з боку Росії. Усвідомлення цих загроз дає Україні більше можливості перемогти у війні з Росією», - сказала Сіліня.

Прем'єрка Естонії Кая Каллас також заявила, що нинішні погрози Росії застосувати ядерну зброю поширюються з метою стримування рішень, які планується ухвалити на підтримку України.

Читайте також: Зеленський і Дуда обговорили залучення країн Глобального Півдня до Саміту миру

Каллас наголосила, що Росія і раніше погрожувала застосувати ядерну зброю, але це була лише погроза. Однак не можна з упевненістю сказати, що ядерна зброя не буде застосована, оскільки Росія схильна діяти непередбачувано.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що "важливо завжди голосно говорити, що у цій війні не можна використовувати ядерну зброю". Він сказав, що рік тому на зустрічі з главою Китаю, а також під час інших зустрічей зі світовими лідерами він завжди наголошував на цій позиції.

Як повідомлялося, у Росії анонсували навчання із відпрацювання ймовірності застосування тактичної ядерної зброї «з метою підвищення готовності нестратегічних ядерних сил до виконання бойових завдань».

Читайте також: Президент - про Саміт миру: Важливо, щоб лідерство могли проявити якнайбільше держав

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України висловили сподівання на адекватну реакцію західних країн на ядерний шантаж з боку Росії.

З початку російського вторгнення в Україну країни Заходу висловлювали побоювання щодо можливого застосування Росією тактичної ядерної зброї, зокрема при невдачах на фронті. Російська військова доктрина передбачає можливість застосування ядерної зброї першими у разі «загрози самому існуванню держави».

Фото: Х / Evika Siliņa та Х / Bundeskanzler Olaf Scholz