Єврокомісія завершила шестирічний правовий спір із Польщею

Європейська комісія оголосила про намір припинити штрафні санкції проти Польщі за статтею 7 Угоди ЄС з огляду на прогрес, якого ця країна досягла у виконанні вимог щодо дотримання верховенства права, зокрема у судочинстві.

Про це повідомляється на сайті ЄК, передає Укрінформ.

«Європейська комісія дійшла висновку, що більше не існує очевидного ризику серйозних порушень верховенства права в Польщі у тих межах, що визначені статтею 7 Договору Європейського Союзу. Польща розпочала серію законодавчих та незаконодавчих заходів для вирішення занепокоєння щодо незалежності судової системи; вона визнала верховенство законодавства ЄС та зобов’язалася імплементувати рішення Суду ЄС та Європейського суду з прав людини щодо верховенства права, включаючи судову незалежність», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, факторами, що сприяли позитивній оцінці Європейської комісії, стали представлення Польщею Раді ЄС чіткого плану дій для усунення недоліків та конкретні кроки з його виконання. Єврокомісія відзначила як позитивний фактор приєднання Польщі до діяльності прокуратури ЄС у лютому.

Єврокомісія повідомить про свій висновок Раду ЄС та Європейський парламент і завершує правову процедуру за статтею 7 Договору ЄС.

Читайте також: У Єврокомісії закликають парламент Грузії відхилити законопроєкт «про іноагентів»

«Сьогоднішній день означає нову сторінку для Польщі. Через більш як шість років ми переконані, що процедура за статтею 7 може бути закрита. Я вітаю прем’єр-міністра Дональда Туска та його уряд із цим важливим досягненням. Це результат їхньої копіткої роботи та цілеспрямованих реформаторських зусиль», - зазначила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Водночас ЄК продовжить моніторинг правової ситуації в Польщі у межах підготовки щорічних звітів з дотримання верховенства права в країнах Євросоюзу.

Як повідомляв Укрінформ, спір між урядом Польщі та Єврокомісією щодо дотримання верховенства права у сфері забезпечення незалежності судової гілки влади та необхідності усунення адміністративного тиску на суддів тривав з 2017 року. Уряд Польщі відмовлявся виконувати постанову Суду ЄС та наголошував на верховенстві національного права над європейським.