Дуда призначив нових командувачів польської армії

Президент Польщі призначив нового генерального командувача ЗС Польщі та командувача військ тероборони Польщі.

Про це президент РП Анджей Дуда оголосив під час державних урочистостей у День Конституції, передає кореспондент Укрінформу.

Дуда призначив генерала Марека Соколовського на посаду генерального командувача ЗС Польщі, а генерала Кшиштофа Станьчика – на посаду командувача військ тероборони Польщі.

Виступаючи під час державних святкових заходів, президент РП зазначив, що напередодні він подав до Сейму країни законопроєкт щодо дій органів державної влади у випадку зовнішньої загрози для безпеки країни. Він зауважив, що Польщі потрібні нові процедури, які дозволятимуть швидко реагувати у випадку загроз. Польський лідер також зазначив, що зараз готується нова стратегія національної безпеки Польщі, яка враховує усі обставини, досвід і події в аспекті стратегічних рішень у сфері нацбезпеки.

Під час виступу на Замковій площі Дуда підкреслив, що сьогодні Польща повинна захищати свою незалежність, оскільки “відродився російський імперіалізм”.

“Ненажерлива потвора, дракон, який неодноразово в історії хотів нас знищити, зараз хоче це зробити з українським народом, його територією і країною”,- підкреслив Дуда.

Він подякував польському народові за допомогу і підтримку України й українців. Польський лідер підкреслив, що вірить: Польща візьме участь у відбудові в майбутньому вільної і суверенної України.

День Конституції – національне свято на честь ухвалення 233 років тому, 3 травня 1791 року, першої Конституції Речі Посполитої.

Свої привітання Польщі з Днем Конституції направляють представники влади різних країн.

Читайте також: Польща виділяє понад $214 мільйонів на посилення військового захисту східного кордону

Зокрема, посол України в Польщі Василь Зварич у Фейсбуці висловив найкращі побажання Польщі та польському народу з нагоди Дня Конституції 3 травня.

“Цей маніфест свободи є важливою сторінкою в історії наших народів. Культивуймо українсько-польське братерство на основі спільної спадщини та спільних європейських цінностей! Зміцнюймо далі силу нашої єдності і партнерства в умовах російської агресії проти України та всього вільного світу! Разом ми - сильні і непереможні!”, - написав Зварич.

Перша Конституція Речі Посполитої була ухвалена Сеймом 3 травня 1791 року. Її вважають однією з найстаріших у Європі. Втім спроба імплементації положень цього документа зазнала невдачі через спротив місцевих магнатів і окупацію польського королівства російськими військами в 1792 році.

Фото: KPRP