Китай запустив у космос пілотований корабель із трьома тайконавтами

Фото

Китай у четвер запустив пілотований космічний корабель «Шеньчжоу-18» (Shenzhou-18) із трьома тайконавтами на свою орбітальну станцію «Тяньгун» (Tiangong).

Про це повідомляє Xinhua, передає Укрінформ.

На навколоземну орбіту космічний корабель вивела ракета-носій Long March-2F, що стартувала з космодрому Цзюцюань у пустелі Гобі на північному заході Китаю о 15:59 за Києвом.

У складі місії «Шеньчжоу-18» - тайконавти Лі Цун, Лі Гуансу та командир екіпажу Є Гуанфу, для якого це вже другий політ на «Тяньгун». Він перебував на орбітальній станції із жовтня 2021 року по квітень 2022-го як астронавт місії «Шеньчжоу-13».

Троє членів екіпажу попередньої місії, «Шеньчжоу-17», які завершують роботу на космічній станції, зустрінуть нову команду, впродовж п’яти днів передадуть їм справи й повернуться на Землю 30 квітня.

Серед завдань «Шеньчжоу-18» - експерименти та випробування в космічній науці, діяльність у відкритому космосі, транспортування вантажів та встановлення й відновлення обладнання для підвищення ефективності роботи космічної станції.

Екіпаж має провести близько 90 експериментів у сферах базової фізики мікрогравітації, космічного матеріалознавства, космічної науки про життя, космічної медицини та космічних технологій. Тайконавти також здійснять два або три виходи у відкритий космос.

Унікальним завданням для трьох пілотів стане вирощування рибок в умовах невагомості, для чого планується створити спрощену версію водної екосистеми в акваріумі об’ємом 1,25 л, який вміщатиме чотири рибки даніо та водорості. Цей експеримент має допомогти вивчити, як космічне середовище впливає на їхній ріст і системний баланс. У разі успіху це знаменуватиме значний прорив у вирощуванні хребетних у космічній програмі Китаю.

Наступним китайські науковці планують проведення експериментів у космосі на плодових мушках і мишах.

Ще одним важливим завданням стане експеримент із вирощування рослин, мета якого полягає в аналізі змін у функції та експресії генів рослинних стовбурових клітин в умовах мікрогравітації. Дослідження має допомогти з виведенням культур, здатних адаптуватися до умов космосу.

Для експерименту відібрано понад 100 насінин арабідопсису - поширеної на Землі квіткової рослини, які будуть вирощувати в космосі протягом приблизно чотирьох тижнів, після чого тайконавти заморозять їх при температурі мінус 80°С та відправлять на Землю для аналізу і дослідження.

Читайте також: У Китаї збудували судно для перевезення контейнерів завбільшки з чотири футбольні поля

Команда також проведе молекулярні дослідження спільного походження білків і нуклеїнових кислот та протестує нещодавно розроблений матеріал для покриття космічного корабля.

Як повідомляв Укрінформ, Китайська Народна Республіка опублікувала перший у світі повний геологічний атлас Місяця, що містить базові картографічні дані високої точності для майбутніх досліджень природного супутника Землі.