ФБР попереджає, що китайські хакери готуються атакувати критичну інфраструктуру США

Хакери, пов'язані з китайським урядом, чекають слушного моменту, щоб «завдати нищівного удару» по об'єктах критичної інфраструктури США.

Як передає Укрінформ, про це заявив у четвер директор ФБР Крістофер Рей під час виступу в Університеті Вандербільта, повідомляє The Hill.

За його словами, китайська хакерська група, відома як Volt Typhoon, отримала доступ до багатьох американських компаній у критично важливих галузях, включаючи енергетику, водопостачання тощо.

Китай має «можливість фізично зруйнувати нашу критично важливу інфраструктуру в будь-який момент», додав Рей. Він уточнив, що хакери мають план «завдання слабких ударів по цивільній інфраструктурі, щоб спробувати викликати паніку».

За даними Рея, важко визначити мету цієї підготовки, але вона узгоджується з ширшою метою Китаю - перешкодити Сполученим Штатам захистити Тайвань.

Водночас представник Міністерства закордонних справ Китаю заявив раніше цього тижня, що Volt Typhoon не підконтрольна китайському уряду, а є частиною злочинної групи, яка займається вимаганням викупу. Однак дослідники безпеки з Microsoft та Google раніше пов'язували Volt Typhoon з Китаєм.

Читайте також: Microsoft виявила перші спроби російських хакерів вплинути на вибори у США

За словами Рея, хакери зламали персональні комп'ютери та сервери по всьому світу, щоб приховати свою діяльність.

Майже рік тому компанія Microsoft опублікувала звіт, який показав, що Volt Typhoon отримувала доступ до облікових даних та мережевих систем організацій критичної інфраструктури у США. Volt Typhoon була активна з середини 2021 року та була націлена на комунікації, виробництво, комунальне господарство, транспорт, будівництво та інші об'єкти критичної інфраструктури.

Як повідомляв Укрінформ, Китай міг отримати доступ до особистих даних мільйонів британських виборців через фінансовані державою кібератаки на членів парламенту Великої Британії.