В Індії розпочалося голосування на найбільших у світі виборах

В Індії розпочалося найбільше у світі голосування на виборах до нижньої палати парламенту (Лок-Сабха), у якому можуть узяти участь майже 970 мільйонів виборців - це понад 10% населення планети.

Триватиме воно шість тижнів, повідомляє Укрінформ із посиланням на АР.

У п’ятницю голосування стартувало у 21 штаті з 29-ти, від Гімалайських гір до тропічних Андаманських островів.

Виборці почали шикуватися в черги до дільниць за кілька годин до їх відкриття, о 7-й ранку, щоб проголосувати до настання денної спеки.

Голосування проходитиме поетапно впродовж 44 днів у всіх штатах та територіях і завершиться 1 червня, після чого відбудеться підрахунок голосів. 4 червня оголосять результати, за якими партії-учасниці перегонів розділять між собою 543 місця в нижній палаті парламенту.

Ці вибори вважаються одними з найбільш значущих в історії сучасної Індії, оскільки їх результати стануть перевіркою меж політичного домінування прем'єр-міністра Нарендри Моді. Якщо його партія переможе, він стане другим після Джавахарлала Неру лідером Індії, який збереже владу на третій термін.

За результатами більшості опитувань прогнозують перемогу Моді та його індуїстської націоналістичної партії "Бхаратія Джаната", які протистоять широкому опозиційному альянсу INDIA із понад 20 партій на чолі з Індійським національним конгресом і потужними регіональними політсилами. Опозиція до виборів відмовилась визначати кандидата на пост глави уряду, пообіцявши зробити це у разі перемоги.

Моді і його партія за десять років консолідували владу завдяки поєднанню індуїстської політики та економічного розвитку. Їхнім головним козирем є популярні серед населення програми соціального забезпечення, що, як стверджує уряд, покращили доступ до чистих туалетів, медичного обслуговування та газу для приготування їжі, а також безкоштовно надали бідним зерно.

Під час передвиборчої кампанії Моді посилив індуїстську націоналістичну риторику, а його прихильники акцентують увагу на передвиборчій обіцянці зробити Індію розвиненою державою до 2047 року, коли вона відзначатиме 100-річчя незалежності.

Та хоч економіка Індії є однією з тих, що найшвидше зростають у світі, багато її жителів стикаються з дедалі більшими економічними труднощами. Опозиційний альянс сподівається скористатися цим, наголошуючи на високому рівні безробіття, інфляції, корупції та інших негараздах.

Опозиція обіцяє зупинити демократичний спад, який, за її словами, спостерігається в Індії під час правління Моді, закидаючи йому заміну обраних міністрів на користь довірених бюрократів і використання податкових органів та поліції для переслідування критиків і опозиційних партій.

Читайте також: Кулеба зустрівся з індійським колегою - говорили про безпеку та Формулу миру

Моді, своєю чергою, наполягає на тому, що відданість Індії демократії залишається незмінною.

Індійський лідер користується величезною популярністю серед 1,4 мільярда жителів країни. Його партія домінує у північних і центральних частинах Індії і тепер намагається закріпитися на сході та півдні, прагнучи отримати в парламенті щонайменше 400 місць.

Як повідомляв Укрінформ, керівна консервативна партія Хорватії на виборах здобула більшість місць у парламенті, але недостатньо, щоб сформувати уряд.

Фото: EPA