РФ намагалася вплинути на політичний процес в Австрії - канцлер

Австрійські органи безпеки мають докази того, що РФ намагалася вплинути на демократичний політичний процес в Австрії через одну парламентську партію та пов’язаного з нею російського шпигуна.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив журналістам федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер на полях спеціального засідання Європейської ради в середу у Брюсселі.

"Очевидно, що зараз ми маємо докази того, що Російська Федерація намагалася вплинути на демократичний політичний процес в Австрії через особливу близькість до представленої в Австрії партії, яка також представлена в парламенті, через прямий вплив російського шпигуна в цій партії і, таким чином, також через політичну агітацію. Це дуже серйозні звинувачення. Вони мають бути рішуче розслідувані", - заявив Негаммер.

Читайте також: Російські шпигуни намагалися проникнути до Румунії разом з українськими біженцями

Він додав, що російські спроби впливу не матимуть жодних шансів в Австрії. "Результати розслідувань австрійських органів безпеки показують, що російська агітація проти демократії в Австрії, проти австрійських інституцій не має жодних шансів. Всі підозри та звинувачення мають бути ретельно розслідувані. Це – дійсно дуже серйозне питання", - сказав австрійський канцлер.

Він не назвав конкретно парламентську партію, через яку Росія намагалася впливати, як і не згадував ім’я російського шпигуна, однак зрозуміло, що мова йде про правопопулістську Австрійську партію свободи (FPÖ) та затриманого наприкінці березня ексофіцера Федерального відомства із захисту конституції та боротьби з тероризмом Егісто Отта за підозрою у шпигунстві на користь Росії.

Як повідомлялося, 29 березня в Австрії затримали колишнього офіцера вже реформованого Федерального відомства із захисту конституції та боротьби з тероризмом (BVT) Егісто Отта за підозрою у зловживанні службовим становищем та веденні розвідувальної діяльності на шкоду Австрії. Затриманому ексспецслужбісту інкримінують, зокрема, передачу російським спецслужбам таємної інформації та вмісту мобільних телефонів австрійських високопосадовців.

Як виявилося, Отт мав зв'язки не лише з російською спецслужбою ФСБ, а й з представниками кількох австрійських парламентських партій, передусім, FPÖ, яким передавав чутливу інформацію та в інтересах яких робив незаконні запити на персональні дані.

Читайте також: У Німеччині арештували двох російських шпигунів

Отт вважається одним з ініціаторів обшуків у головній австрійській спецслужбі BVT, які були проведені під керівництвом тодішнього міністра внутрішніх справ Герберта Кікля, нині очільника FPÖ. Також затриманий російський шпигун перебував у тісному контакті з наразі вже колишнім депутатом від FPÖ Гансом-Йоргом Єневайном, який передавав Отту, зокрема, інформацію з парламентської комісії з розслідування обшуків у спецслужбі BVT. Крім того, на мобільному телефоні Отта було знайдено парламентський запит, який редагувався ним та в кінцевому підсумку був поданий у Національній раді Австрійською партією свободи.

Фото: ÖVP