Лідери ЄС під час саміту у Брюсселі говоритимуть про економіку та про допомогу Україні

Головною темою дводенного спеціального засідання Європейської ради, яке починається в середу у Брюсселі, буде стабільність економіки та підвищення конкурентоспроможності ЄС. В той же час, лідери ЄС розглянуть найгостріші питання зовнішньої політики, зокрема, ситуацію в Україні та на Близькому Сході.

Про це у вівторок, напередодні зустрічі глав держав та урядів країн ЄС,  заявив високопоставлений представник Євросоюзу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Головна увага цієї Європейської ради буде прикута до конкурентоздатності економіки. Окрім геополітичної ситуації, ЄС постає перед економічними викликами, - ми маємо високі ціни на енергію, високі соціальні витрати... Якщо ми хочемо фінансувати Україну – ми всі маємо бажати фінансувати Україну. Якщо ми хочемо підтримати нашу оборонну промисловість, нашу «зелену» трансформацію, ми будемо відчувати величезні потреби у вимірі фінансування. Головні джерела відомі, - це приватні інвестиції, бюджет ЄС та національні бюджети. При цьому приватний капітал залишається головним», - зауважило офіційне джерело.

Представник ЄС повідомив, що дводенна зустріч Європейської ради стартуватиме завтра ввечері з ділової вечері, яку лідери присвятять обговоренню міжнародних питань, включаючи ситуацію в Україні та на Близькому Сході. Як очікується, до лідерів держав та урядів ЄС в режимі телеконференції звернеться Президент України Володимир Зеленський.

«В тому, що стосується України, можна очікувати, що лідери приймуть чітке послання на її підтримку. Країни-члени мають більше допомогти Україні, особливо у поставках засобів протиповітряного захисту», - наголосив європейський чиновник.

Відповідаючи на запитання щодо ймовірності обговорення на рівні лідерів вимоги Європейського парламенту до Ради ЄС щодо поставок в Україну 7 установок Patriot, а також ймовірності повторення в Україні успішних дій з протиповітряного захисту, що були продемонстровані під час захисту Ізраїлю, офіційне джерело повідомило, що ці питання будуть відображені під час дискусій або у підсумкових документах саміту.

«Не варто очікувати, що слово Patriot з’явиться у висновках саміту, - ми, зазвичай, говоримо про системи протиповітряного захисту. Щодо другого питання, - я вважаю, що це питання зараз у розумі багатьох лідерів, - що саме трапилося в Ізраїлі, в контексті того, що Росія продовжує атакувати Україну. Лідери, незалежно від того, що відбувається в Європарламенті, знають, що ситуація є важкою, і якою є ставка», - зазначив високопоставлений чиновник ЄС.

Читайте також: Через обмеження агроекспорту до ЄС Україна втратить понад €300 мільйонів - УКАБ

Як вже повідомлялося, 17-18 квітня у Брюсселі відбудеться спеціальна зустріч Європейської ради, під час якої лідери європейських країн головним питанням обговорюватимуть конкурентоспроможність Європейського Союзу, сучасний стан європейської економіки та шляхи підвищення ефективності Єдиного ринку.

Одним з головних питань, які розглядатимуть глави держав та урядів країн ЄС у вимірі зовнішньої політики, буде ситуація в Україні, а також збільшення допомоги ЄС у боротьбі України проти російської агресії.