Сі Цзіньпін назвав умову для стабільного розвитку зв’язків Китаю із Німеччиною

Фото

Голова КНР Сі Цзіньпін заявив, що між Китаєм і Німеччиною немає фундаментального конфлікту інтересів і їх двосторонні зв’язки стабільно розвиватимуться, доки вони поважатимуть один одного та шукатимуть порозуміння при збереженні розбіжностей.

Про це він заявив на зустрічі з канцлером ФРН Олафом Шольцем у Пекіні, повідомляє Укрінформ із посиланням на МЗС КНР.

«Між Китаєм і Німеччиною немає фундаментального конфлікту інтересів і вони не становлять загрози безпеці один для одного», - підкреслив Сі.

Він підкреслив, що китайсько-німецька співпраця є вигідною для обох сторін і для світу, тож дві країни мають продовжувати тісні обміни та зміцнювати стратегічну взаємну довіру.

«Доки обидві сторони дотримуються взаємної поваги, шукають точки дотику, зберігаючи розбіжності, спілкуються та навчаються одна в одної, а також досягають взаємовигідної співпраці, відносини між двома країнами продовжуватимуть стабільно розвиватися», - сказав китайський лідер.

Він переконаний, що взаємовигідна співпраця між Китаєм і Німеччиною не «ризик», а гарантія стабільності двосторонніх відносин і можливість створити майбутнє.

«Незалежно від того, чи йдеться про традиційні галузі, такі як машинобудування і автовиробництво, чи нові сфери, такі як зелена трансформація, цифровізація і штучний інтелект, дві країни мають величезний потенціал для взаємовигідної співпраці, який потрібно використовувати», - наголосив Сі.

Читайте також: Немає сили, яка зможе нас роз’єднати з Тайванем - Сі Цзіньпін

За його словами, Китай і Німеччина повинні остерігатися зростання протекціонізму й наполягати на об’єктивній оцінці проблем виробничих потужностей із точки зору ринку та глобальної перспективи й виходячи з економічних законів.

Шольц, своєю чергою, зазначив, що наразі німецько-китайські відносини розвиваються добре і обидві країни мають тісні контакти на всіх рівнях та за всіма напрямами.

«Обидві сторони успішно провели урядові консультації та діалоги на високому рівні у стратегічних, фінансових та інших сферах, а також запланували діалоги щодо зміни клімату та зеленої трансформації», - цитує німецького канцлера МЗС КНР.

Глава уряду ФРН зазначив, що Німеччина готова співпрацювати з Китаєм і продовжувати зміцнювати двосторонні відносини, поглиблювати діалог та співпрацю в різних сферах, а також сприяти міжлюдським і культурним обмінам в освіті, культурі та інших сферах.

Читайте також: Китай направить до КНДР делегацію високого рівня - МЗС

«Німеччина готова зміцнювати комунікацію та координацію з Китаєм, щоб спільно реагувати на глобальні виклики, такі як зміна клімату, захищати багатосторонній міжнародний порядок, сприяти глобальному миру та розвитку і не схвалює конфронтацію», - підкреслив Шольц.

Він додав, що як держава-лідер ЄС, Німеччина готова відігравати активну роль у сприянні міцному розвитку відносин між Євросоюзом і Китаєм.

Як повідомляв Укрінформ, лідер Китаю Сі Цзіньпін на переговорах із канцлером ФРН Олафом Шольцом у Пекіні заявив, що Китай підтримує проведення мирної конференції по Україні, але за участі Росії.

Фото: Xinhua