В останній день «виборів» у РФ на сході країни й за кордоном почалася акція «Полудень проти Путіна»

У Росії в заключний день голосування на так званих "виборах" президента у східних регіонах країни та за кордоном розпочалася акція "Полудень проти Путіна", яку проголосила опозиція: люди, налаштовані проти кремлівської влади, приходять на виборчі дільниці до 12:00 за місцевим часом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода, яке веде моніторинг ситуації.

Зазначається, що великі черги на дільниці о 12.00 за місцевим часом виникли в російських містах Омську, Томську, Челябінську, Пермі, Єкатеринбурзі. Видання "7х7" повідомляє, що опівдні за місцевим часом помітні черги вишикувалися біля виборчих дільниць у Новосибірську. У Читі перед дільницями посилено поліцейське спостереження, чергують автозаки.

Водночас рух за права виборців "Голос" повідомляє про "карусельне голосування" у Чечні. Один із його учасників, держслужбовець, розповів, що йому доручили проголосувати на семи виборчих дільницях поспіль. Так Чечня досягає явки в 90% і вище.

Також черга акції "Опівдні проти Путіна" вишукувалася біля посольства Росії у Бішкеку, столиці Киргизстану. В Казахстані до 12:00 сотні людей прийшли до російського посольства у столиці  Астані та виборчих дільниць в Алмати, де черга, за свідченням очевидців, розтяглася на 500 метрів. У Єревані черга біля входу російського посольства розтягнулася на 600 метрів.

Також публікуються фото та відео з Ташкента, столиці Узбекистану, та Бангкока (Таїланд). У Бангкоку акція "Опівдні проти Путіна" проходить за 35-градусній спеки.

Читайте також: Підпали і зеленка: на «виборах» президента Росії вже завели 15 кримінальних справ

Акція також відбувається в Окленді (Нова Зеландія). В Австралії біля російського консульства в Сіднеї учасникам "Полудня проти Путіна" протистояли провладно налаштовані місцеві росіяни з державними прапорами та анти-НАТОвськими гаслами.

Соратники Навального ведуть 17 березня багатогодинний стрім "Полудень проти Путина. Великий ефір", в якому онлайн оновлюють повідомлення з різних місць протестної акції.

На думку російської опозиції, протестно налаштовані люди, прийшовши до виборчих дільниць до 12-ї години дня за місцевим часом, зможуть зустрітися з однодумцями і побачити, що вони не одні. Ідея належить ексдепутату Законодавчих зборів Петербурга Максиму Резніку, який зараз перебуває в еміграції в Литві. Акцію "Опівдні проти Путіна" підтримали багато опозиційних політиків, у тому числі Олексій Навальний незадовго до своєї смерті.

Читайте також: Буданов - про псевдовибори на захоплених територіях: Голосувати планували менше третини жителів

Як повідомлялося, прокуратура Москви 14 березня виступила із заявою, в якій назвала заклики приходити на вибори 17 березня опівдні "перешкодою вільному здійсненню громадянами своїх виборчих прав та роботі виборчих комісій" та погрожувала учасникам кримінальним переслідуванням.