У Мінську суд ліквідував інформагентство «БелаПАН»

Суд у Мінську ліквідував приватну інформаційну агенцію ЗАТ «БелаПАН» за позовом прокуратури.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє БЕЛТА з посиланням на службу інформації прокуратури Мінська.

Згідно з повідомленням, суд за позовом прокуратури Первомайського району Мінська ліквідував «організацію, причетну до екстремістської діяльності».

Як заявили в прокуратурі, «виявлено неодноразові та грубі порушення податкового законодавства, а також законодавства про державне соціальне страхування» з боку цієї організації.

З урахуванням «встановлених обставин» прокурор Первомайського району Мінська подав до Господарського суду Мінську позовну заяву про ліквідацію ЗАТ «БелаПАН».

Як повідомляє білоруська служба Радіо Свобода, керівники ЗАТ «БелаПАН» перебувають в ув'язненні за політичними мотивами, діяльність агенції призупинено.

Рішення не оскаржувалось та набрало законної сили.

Агенція припинила роботу у Білорусі в листопаді 2021 року, коли Комітет держбезпеки визнав БелаПАН «екстремістським формуванням».

БелаПАН був першим незалежним інформаційним агентством у Білорусі. У серпні 2018 року співробітники БелаПАН разом з редакцією Tut.by були затримані як фігуранти «справи БелТА».

6 жовтня 2022 року суд оголосив вироки фігурантам справи «БелаПАН». Медіаменеджера Андрія Александрова засудили до 14 років позбавлення волі, його дружину Ірину Злобіну - до 9 років, ексдиректора агентства БелаПАН Дмитра Наважилова - до 6 років, головного редактора та директора БелаПАН Ірину Левшину - до 4 років.

Читайте також: ЄС ще на рік продовжив санкції проти режиму в Білорусі

Як повідомлялося, Мінський обласний суд засудив до п'яти років колонії посиленого режиму громадянина Олександра Гончарова за переказ грошей полку імені Кастуся Калиновського.