Швеція може сьогодні стати членом НАТО

Швеція може офіційно приєднатися до НАТО у четвер, 7 березня, після передачі керівництвом країни ратифікаційної грамоти до Держдепу США у ході візиту до Сполучених Штатів.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Deutsche Presse-Agentur.

"У четвер Швеція має офіційно стати 32-м членом НАТО. За інформацією Deutsche Presse-Agentur, оборонний альянс очікує, що процедура прийому скандинавської країни може бути завершена під час візиту до Вашингтона прем'єр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона та міністра закордонних справ Тобіаса Більстрьома", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що для офіційного вступу Швеції до НАТО їй потрібно передати ратифікаційну грамоту на зберігання до Державного департаменту США, який є депозитарієм договору про засування НАТО та відповідає за реєстрацію усіх документів, пов’язаних з Північноатлантичним договором.

Раніше у середу шведський уряд підтвердив, що Крістерссон і Біллстрьом будуть у Вашингтоні у четвер, 7 березня.

Читайте також: Фон дер Ляєн про членство Швеції у НАТО: Це історичний крок для спільної безпеки

Як повідомляв Укрінформ, президент Угорщини Тамаш Шуйок підписав 5 березня протокол про вступ Швеції до військового альянсу НАТО, усунувши останню перешкоду перед історичним кроком скандинавської країни, яка зберігала нейтралітет протягом двох світових воєн і "холодної" війни.

Швеція подала заявку на членство в НАТО у 2022 році після вторгнення Росії в Україну, і більшість членів Альянсу швидко ратифікували її заявку. Однак довгий час вступ Швеції до НАТО блокували Туреччина та Угорщина.