Глави МЗС країн НАТО зберуться на неформальну зустріч у Празі

Наприкінці травня цього року Чехія прийматиме неформальну зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО.

Про це передає Укрінформ з посиланням на повідомлення МЗС Чеської Республіки.

Зустріч відбудеться у Празі 30-31 травня з нагоди 25-ї річниці членства Чехії в НАТО та 75-ї річниці заснування Альянсу.

«Я вдячний Чехії за проведення цієї неформальної зустрічі, оскільки ми готуємося до нашого саміту у Вашингтоні в липні», — сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Він нагадав, що цього року виповнюється 25 років з моменту вступу Чехії в НАТО і 22 роки з часу Празького саміту, де Альянс запросив ще сім країн Центральної та Східної Європи.

«Тож це відповідне місце для обговорення того, як ми можемо продовжувати зміцнювати та адаптувати НАТО у цей важливий ювілейний рік», – сказав Столтенберг.

«Неформальна зустріч міністрів є визнанням статусу Чеської Республіки як надійного та повноцінного члена Альянсу. У ситуації, коли в Європі точиться війна, а наші цінності та спосіб життя знаходяться під загрозою, Чехія робить свій внесок у зміцнення єдності та згуртованості Північноатлантичного альянсу, який забезпечує безпеку західного світу, включно з безпекою нашого громадян», – сказав міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

Читайте також: У центрі уваги під час Вашингтонського саміту буде підтримка України - Салліван

Зустріч міністрів НАТО, поряд із самітом НАТО, є другою за важливістю зустріччю Альянсу з політики безпеки за межами Брюсселя. Це буде найбільший захід Альянсу в Чехії з часів саміту НАТО в Празі в 2002 році.

Захід також включатиме кілька супутніх заходів, таких як 11-та Національна конференція «Наша безпека — це не даність», виставка в центрі Праги, дискусії «Наші сліди в НАТО», які пройдуть у середніх школах чи Скаутському інституті, тощо.

Як повідомляв Укрінформ, Чехія домовляється із Німеччиною про отримання 15 сучасних танків на заміну тим, що Прага раніше передала Україні.