Узбекистан планує долучитися до фінансових санкцій проти Росії

Парламент Узбекистану у першому читанні ухвалив законопроєкт, який заборонить банківські операції в країні для підсанкційних фізичних та юридичних осіб. Таким чином, влада Узбекистану де-факто приєднується до фінансових санкцій проти Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Moscow Times.

«Ініціативу було запропоновано через ризики застосування вторинних санкцій щодо Узбекистану – тобто заходів за порушення санкційного режиму, пояснює пресслужба Мажлісу (парламенту республіки). Законопроєкт, який готували з урахуванням досвіду Чехії, Латвії та Естонії, що приєдналися до санкцій, наділяє додатковими повноваженнями національний Центробанк. Цей проєкт потрібний для «підвищення ефективності системи санкційного комплаєнсу в банківському секторі», - наголосили в Мажлісі.

На цей час Узбекистан став одним із хабів паралельного імпорту в Росію і одним із головних напрямів «карткового туризму» російських громадян. У перший рік повномасштабної війни Росії проти України він прийняв понад 300 тис. росіян, з яких 60 тис. відкрили банківські рахунки. Обсяг грошових переказів з РФ до Узбекистану підскочив на 160%, до рекордних 14,5 млрд дол. (за 2022 рік), російські підприємці стали рекордсменами за кількістю відкритих в республіці компаній.

Читайте також: Новий пакет санкцій ЄС проти Росії торкнеться 55 компаній та більш як 60 осіб - Bloomberg

Проте після неодноразових візитів до Центральної Азії чиновників із ЄС та США банки Узбекистану посилили умови для росіян. Фактично ухвалений законопроєкт лише закріпить практику, що вже склалася: банки в Узбекистані вже не проводять транзакції з санкційними особами.

Як повідомляв Укрінформ, країни-члени Євросоюзу продовжують підготовку нового пакету індивідуальних санкцій проти осіб та установ у зв’язку із агресією Росії проти України, а також обмежувальні заходи проти тих іноземних фірм, які допомагають Кремлю обходити європейські санкції та дозволяють надалі фінансувати російську «машину війни».