Байден вважає, що Трамп своїми заявами про НАТО вклонився Путіну

Президент Джо Байден вважає, що експрезидент Дональд Трамп вклонився російському очільнику Володимиру Путіну, заохочуючи Росію до вторгнення в країни, які не виконують своїх зобов'язань перед НАТО.

Про це передає Укрінформ з посиланням на CNN.

Трамп, виступаючи в суботу на мітингу в Південній Кароліні, Трамп заявив, що заохочуватиме Росію робити «все, що завгодно» з будь-якою країною-членом НАТО, яка не дотримується рекомендацій щодо витрат на оборону. Байден сказав, що ці коментарі є «небезпечним і шокуючим» сигналом.

«Чи ви можете собі уявити, щоб експрезидент Сполучених Штатів казав таке? – запитав Байден. – Весь світ це почув. Найгірше те, що він саме це й мав на увазі».

«Жоден інший президент у нашій історії не кланявся перед російським диктатором, – зауважив Байден. – Дозвольте мені сказати це настільки чітко, наскільки я можу: я ніколи цього не зроблю. Заради Бога, це нерозумно. Це ганебно. Це небезпечно. Це не по-американськи».

У вівторок Байден присвятив значну частину своєї промови про допомогу Україні, критикуючи Трампа за те, що той підриває давні цінності США.

«Для Трампа принципи ніколи не мають значення», – зауважив президент.

За його словами, американські супротивники «всі аплодували», коли почули коментарі Трампа.

Читайте також: Заяви Трампа щодо НАТО та Росії розділили Республіканську партію - The Hill

Як повідомляв Укрінформ, Байден у своєму виступі у вівторок закликав спікера Палати представників Майка Джонсона негайно винести на розгляд законопроєкт з допомогою України, висловивши впевненість, що документ підтримає більшість нижньої палати.

У середу Сенат ухвалив законопроєкт із додатковим фінансуванням потреб національної безпеки США на $95,3 млрд. Документ передбачає, зокрема, надання допомоги Україні в розмірі понад $60 млрд, а також іншим союзникам і партнерам. Для набуття чинності законопроєкт має бути ухвалений Палатою представників і підписаний президентом.