Радбез ООН на вимогу Росії обговорив удари США по проіранських бойовиках

Рада Безпеки ООН на терміновому засіданні, скликаному Росією, обговорила ситуацію на Близькому Сході у зв’язку з ударами США по військових об’єктах проіранських бойовиків у Сирії та Ірані.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

Заступник постпреда США при ООН Роберт Вуд зазначив, що необхідні й пропорційні дії його країни проти бойовиків були здійснені в рамках реалізації невід'ємного права США на самооборону, відповідно до статті 51 Статуту ООН.

«Це неприйнятно, і подібні напади не можуть тривати», – сказав він про обстріл американської бази в Йорданії, внаслідок якого загинуло троє військовослужбовців і понад 40 отримали поранення.

За словами Вуда, Штати неодноразово попереджали, зокрема ставили до відома й Раду Безпеки ООН, що «вживатимуть заходів у відповідь на атаки чи загрози атак на громадян США, американський персонал та об'єкти».

Читайте також: Штати завдали ударів по трьох об'єктах в Іраку і чотирьох в Сирії

Цілі, по яких США завдають ударів, ретельно відібрані, щоб уникнути жертв серед цивільного населення, пояснив дипломат. Цей відбір ґрунтується «на чітких і неспростовних доказах того, що вони пов'язані з нападами на американський персонал».

Своєю чергою представник РФ при ООН Василь Небензя заявив про «агресивний характер американської політики на Близькому Сході й повне ігнорування Вашингтоном міжнародного права». При цьому він не згадав про порушення міжнародного права самою Росією, яку відповідно до резолюцій Генеральної Асамблеї ООН визнано агресором в контексті війни проти України.

Читайте також: За атакою на базу США в Йорданії стоїть кілька ісламістських угруповань - Білий дім

Як повідомляв Укрінформ, американські війська вразили в Іраку й Сирії понад 85 цілей, зокрема центри командування, управління й розвідки, склади боєприпасів і матеріально-технічного забезпечення, а також ракети, ракетні майданчики.та безпілотники.