Австрійський нейтралітет модифікується членством в Євросоюзі - посол ЄС

Нейтралітет Австрії дотримується відповідно до законодавства ЄС, але також він частково модифікований членством Австрії в Європейському Союзі.

Про це заявив в інтерв’ю Укрінформу голова представництва Єврокомісії в Австрії, колишній генеральний секретар цієї європейської інституції Мартін Зельмаєр.

"Австрійський нейтралітет зараз дотримується відповідно до законодавства ЄС, але також він частково модифікується членством Австрії в Європейському Союзі", - сказав він.

За його словами, країни-члени Європейського Союзу поважають нейтралітет Австрії, "а тому в європейських договорах сьогодні міститься окремий пункт на цю тему".

"Нейтралітет є частиною австрійської конституційної структури. І навпаки, Австрія є конструктивним членом Європейського Союзу і бере участь у всіх рішеннях, в тому числі у всіх санкційних, які ми неодноразово одноголосно приймали проти Росії. Зрештою, спільна європейська зовнішня політика та політика безпеки також є частиною австрійського конституційного ладу", - зазначив Зельмаєр.

Він вказав на те, що, згідно з австрійським розумінням, нейтралітет Австрії не дозволяє їй брати участь у фінансуванні летальних озброєнь, зокрема, для України.

Читайте також: Австрія могла б зробити більше для відмови від газу з РФ - посол ЄС

"Саме тому Австрія бере фінансову участь у Фонді миру, але не використовує свій внесок для фінансування летальних компонентів – тобто, для закупівлі бензину, наприклад, а не боєприпасів. Загальний тягар розподіляється справедливо. Австрія робить свій внесок там, де може, і бере на себе трохи більше в гуманітарній сфері. Інші держави-члени беруть на себе дещо більше у сфері летальних озброєнь", - повідомив посол ЄС.

Він вказав на те, що транспортування зброї через австрійську територію в Україну "також відбувається без жодних проблем".

"Австрія бере участь у всіх рішеннях через бюджет ЄС, включаючи рішення про 50 мільярдів для України, яке має бути прийняте цього тижня. Країна є вірним прихильником України, так само, як і всі інші держави Європейського Союзу", - додав Зельмаєр.

Більш детально читайте в інтерв’ю за посиланням.

Як повідомляв Укрінформ, Австрія також робить внески у Фонд миру ЄС, але через свій нейтралітет фінансує лише нелетальні речі для України, як, наприклад, захисне спорядження.