Парламент Тайваню обрав спікером висуванця прокитайської опозиції

Обраний 13 січня парламент Тайваню розпочав роботу та обрав спікером представника найбільшої опозиційної партії Гоміндан Хань Коюя, якого в правлячій Демократичній прогресивній партії (ДПП) вважають прокитайським політиком.

Про це повідомляє тайванське інформагентство CNA, передає Укрінформ.

Вибори спікера 11-го Законодавчого юаня (парламенту) Тайваню, в якому 113 місць, проводилися в два тури.

У першому відбулось голосування за кандидатів від трьох парламентських партій – провладної ДПП, Гоміндану і Тайванської народної партії. Висуванець останньої Хуан Шаньшань набрав найменше голосів і вибув із подальших перегонів.

У другому турі змагалися представники ДПП Йоу Сікунь, який очолював законодавчий орган до виборів 13 січня, та Гоміндану Хань Коюй.

Хань переміг із перевагою в 3 голоси, отримавши підтримку 54 законодавців, тоді як Йоу віддав голос 51 народний обранець.

Новий спікер брав участь у президентських виборах у 2020 році і програв Цай Інвень із ДПП, яка тоді вдруге виборола найвищий пост у владі Тайваню.

У партії влади вважають Гоміндан і новообраного голову законодавчого органу прокитайськими, тому що на відміну від ДПП, яка категорично заперечує можливість взаємодії з Пекіном, ця опозиційна політсила вважає можливою торгово-економічну співпрацю та гуманітарні й культурні обміни з материком.

Читайте також: Міноборони Китаю заявило, що Тайвань ніколи не буде суверенною державою

Представники Гоміндану категорично заперечують зарахування їх партії до прокитайської і наполягають на незалежності Тайваню, вважаючи прийнятним співробітництво з материком в окремих сферах.

Президентські й парламентські вибори у Тайвані пройшли 13 січня. На них новим тайванським очільником був обраний кандидат від ДПП віцепрезидент Лай Чінте, але в законодавчому органі партія влади втратила більшість, поступившись Гоміндану й Народній партії.

Як повідомляв Укрінформ, у середу війська Тайваню провели навчання, змоделювавши сценарій, за яким Китай раптово перетворює одне зі своїх регулярних навчань навколо острова на справжній напад.

Фото: CNA