Науковці виявили, що люди заселили «дах світу» на Тибеті ще 50 тисяч років тому

Фото

Китайські вчені встановили, що Цинхай-Тибетське плато, утворене пласкими і малогористими рівнинами на висотах 4000-5000 м із хребтами до 6000-7000 м, також відоме як «дах світу», було заселене древніми людьми щонайменше 50 тисяч років тому.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Xinhua.

Раніше вважалося, що перші люди поселились у цьому високогірному регіоні з суворими природними умовами й оточеному з усіх боків гірськими системами Гімалаїв, Каракорума, Куньлуню і Сіно-Тибетськими горами, 40 тис. років тому або на 10 тис. років пізніше.

Такого висновку археологи дійшли після шести років розкопок на площі понад 1 тис. м² у печері Мелонг Тагпхуг в окрузі Нгарі Тибетського автономного району КНР, розташованій на висоті 4700 м над рівнем моря.

За період досліджень науковці виявили понад 10 тис. культурних реліквій, включаючи вироби з каменю, кістки, керамічні й бронзові артефакти та залишки рослин, що датуються періодом від палеоліту до раннього залізного віку.

Читайте також: У Китаї знайшли залишки каменеобробних майстерень віком близько 5000 років

Науковці припускають, що найдавніші знайдені в печері культурні предмети можуть датуватися раніше, ніж 53 тис. років тому, а можливо навіть 80 тис. років тому.

В середині печери виявили наскельні малюнки з вертикальними смугами та людськими фігурами, намальованими червоною охрою.

Згідно з дослідженням, впродовж свого існування печера періодично була занедбана через кліматичні фактори або обвали, але пізніші її знову заселяли люди.

У печері археологи розкопали культурні шари різних періодів, що дозволило зробити висновки про наполегливі спроби людей пристосуватися до життя в екстремальних умовах на висоті близько 4,7 тис. м над рівнем моря.

Вчені також отримали відомості про міграції давніх людей у цих місцях та про форми їхньої соціальної організації.

Як повідомляв Укрінформ, археологи в Данії виявили 2000-річний ніж, на якому, як вважається, нанесені найдавніші руни.

Фото: The Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology under the Chinese Academy of Sciences