Японія розроблятиме план евакуації жителів сусідніх із Тайванем регіонів

Уряд Японії створить спеціальну робочу групу для підготовки плану евакуації жителів віддалених південно-західних островів країни на випадок надзвичайної ситуації, пов’язаної з Тайванем.

Про це з посиланням на власні джерела повідомляє NHK, передає Укрінформ.

В японському уряді серйозно стурбовані агресивними діями Китаю навколо Тайваню і вже деякий час обговорюють, як захистити людей у префектурі Окінава та інших частинах країни, розташованих поблизу самокерованого острова.

З цією метою при Секретаріаті Кабінету міністрів планується створити спеціальну робочу групу, яка запрацює з квітня, коли розпочнеться новий фінансовий рік.

Читайте також: Пекін закликав жителів Тайваню сприяти «мирному возз’єднанню» з Китаєм

Завданням нового органу буде розробка плану евакуації жителів островів Сакісіма на Окінаві та інших місць у разі надзвичайної ситуації на Тайвані.

Йдеться про швидке переміщення приблизно 120 тисяч людей до районів за межами їх островів повітряним і морським шляхом, а також узгодження з владою Окінави та інших префектур південно-західного регіону острова Кюсю умов розміщення евакуйованих.

Передбачається, що узгоджений план початкового етапу евакуації робоча група підготує до березня 2025 року.

Читайте також: Китайсько-тайванський конфлікт та російська агресія проти України: про спільне і відмінне між ними

Як повідомляв Укрінформ, на Тайвані сьогодні проходить голосування на президентських і парламентських виборах, за результатами яких на острові може відбутися зміна політичного курсу.