Завдяки Японії, США зможуть передавати більше своїх ракет Patriot для України

Блоги

Рішення уряду Японії викликало, однак, суспільний резонанс в острівній країні

Японія нещодавно затвердила зміни, які дозволяють їй експортувати ракети системи ППО Patriot США. Таким чином США зможуть передавати більше своїх ракет до України. І це рішення викликало резонанс у японському суспільстві. Яскравими прикладами є редакційні статті чотирьох з п’яти найбільших газет про це рішення. Порівняю:

АСАХІ – проти.

"Неприйнятне розширення експорту летальної зброї без дискусії".

Причина: Побоювання, що такий випадок з "Петріотом" призведе до підпалювання міжнародних конфліктів. Схоже, що вони оцінюють негативно навіть якщо це рішення може опосередковано підтримувати оборону України.

ЙОМІУРІ – за.

"Передача оборонного обладнання – крок уперед на підтримку України"

Причина: Це рішення сприятиме підтримці міжнародного порядку, і призведе до поглиблення японсько-американського союзу. Вони також підтримують таку непряму підтримку України.

МАЙНІЧІ – проти.

"Експорт летальної зброї: розширення без обговорення залишить погану спадщину".

Причина: Попри те, що це є важливою зміною політики Японії, в уряді відсутній намір провести широкої суспільної дискусії. Також у статті написано: "Японія, як миролюбна країна... раніше суворо обмежувала експорт зброї, яка може сприяти міжнародному конфлікту", одразу після речення щодо того, що це рішення може опосередковано підтримувати Україну.

САНКЕЙ – за.

"Експорт оборонного обладнання. Потрібні подальші реформи для підтримки миру"

Причина: Рішення сприятиме покращенню сил стримування країн-партнерів. Оцінюють позитивно опосередковану підтримку України, яка зазнає агресії.

Хірано Такаші
FB