Австрійська OMV вивчає указ Путіна про націоналізацію її активів

Австрійська нафтогазова компанія OMV вивчає указ президента РФ про передачу її часток у Південноросійському газовому родовищі російським компаніям і може вжити подальших заходів для захисту своїх прав.

Про це повідомляється на сайті OMV, передає Укрінформ.

"Згідно з наявною інформацією, президент Росії підписав указ щодо Південноросійського родовища. Відповідно до цього указу, акції OMV та її частки в газовому родовищі мають бути передані новим російським компаніям. Ці компанії в підсумку будуть належати страховій компанії ВАТ "СОГАЗ" і ВАТ "Газпром". Кошти від передачі частки OMV АТ "СОГАЗ" мають бути перераховані на спеціальний рахунок", - повідомили в австрійській компанії.

Там нагадали, що OMV володіє 24,99% часткою в Південноросійському газовому родовищі в Західному Сибіру. У березні 2022 року компанія вирішила, що більше не буде здійснювати інвестиції в РФ. "Щодо цієї інвестиції (частки у Південноросійському газовому родовищі – ред.) було ініційовано перегляд, під час якого розглядалися всі варіанти, в тому числі можливість продажу та виходу з неї", - зазначається у повідомленні.

У 2022 році OMV скоригувала вартість свого російського бізнесу на загальну суму 2,46 млрд євро. Це включає 24,99% частки в Південноросійському газовому родовищі, а також дебіторську заборгованість від Nord Stream 2 AG.

Читайте також: Австрія надто повільно відмовляється від російського газу – депутатка

"Наразі OMV вивчає указ президента і може вжити подальших заходів для захисту своїх прав", - заявили в австрійській компанії.

Напередодні президент РФ Володимир Путін підписав указ, згідно з яким створюються російські юридичні особи для управління Південноросійським та ділянками Ачимівських відкладень Уренгойського нафтогазоконденсатного родовища. Згідно з документами, буде створено кілька ТОВ, яким перейдуть усі права та обов'язки існуючих АТ, ВАТ і ТОВ. Часткою в 25,01% у спільному з "Газпромом" (74,99%) проєкті "Ачим Девелопмент" володіла німецька Wintershall Dea, яка разом із Газпромом та австрійською OMV також керувала спільним підприємством "Севернефтегазпром", яке розробляє Південноросійське родовище. OMV заявляла, що не здійснюватиме інвестиції в російські проєкти і має намір переглянути свою частку в Південноросійському родовищі (24,99%).

Як повідомляв Укрінформ, 3 жовтня 2018 року Газпром і OMV підписали угоду про продаж активів. Відповідно до документа, OMV купує 24,98% у проєкті з розробки ділянок 4А і 5А Ачимівських відкладень Уренгойського родовища.

У червні 2019 року стало відомо, що OMV придбає у Газпрому за 905 млн євро (1,02 млрд дол. США) частку 24,98% у цьому проєкті.