Росія та Іран домовилися разом боротися з санкціями

Міністри закордонних справ Росії та Ірану Сергій Лавров та Хоссейн Амір-Абдуллахіан на зустрічі у Москві підписали декларацію про засоби протидії санкціям та компенсування їх негативних наслідків.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

За словами Лаврова, документ дозволить посилити взаємодію двох країн у боротьбі з обмеженнями, які він назвав "незаконними".

Іран перебуває під міжнародними санкціями понад 40 років, з часів ісламської революції 1979 року. До лютого 2022 року Тегеран був абсолютним світовим лідером за кількістю осіб і компаній, яких торкнулися обмеження. За підрахунками аналітиків, на той час проти Ірану було запроваджено понад 3600 санкцій, проти Росії – майже 2700.

Після повномасштабного нападу на Україну світовим лідером з обмежень стала Росія. З лютого 2022-го по жовтень 2023 року щодо Росії було запроваджено 15 200 санкцій, проти Ірану – трохи більше тисячі.

Зазначена подія відбулася напередодні одноденного візиту до Москви президента Ірана Ібрагіма Райсі. 7 грудня він прибуде на переговори з президентом РФ Володимиром Путіним. Основними темами, як очікується, стануть конфлікт Ізраїлю з угрупуванням ХАМАС, визнаним терористичним у США та ЄС, а також війна Росії проти України.

Читайте також: США ввели санкції проти осіб та організацій, пов’язаних з режимом Лукашенка

Це буде другий візит Раїсі до Москви після вступу на посаду. Попереднього разу президент Ірана був у Росії у січні 2022 року.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні Росія виступила проти обмежень, установлених резолюцією 2231 Радбезу ООН на передачу Ірану ракетних технологій, термін дії яких формально сплив 18 жовтня.