Держполіція Латвії: Наліпки «Я русский» на машинах - неприпустимі

Державна поліція Латвії заявила, що розміщення провокаційних написів російською мовою на автомобілях, зокрема стікерів "Я русский", "Я русская" є неприпустимими, тому правоохоронні органи мають право наказати їх негайно видалити.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

"З огляду на геополітичну ситуацію зараз, воєнні дії Росії проти України, а також загальний контекст, неприпустимі будь-які прославляння військової агресії, у тому числі розміщення на транспортних засобах потенційно провокаційних написів російською мовою, таких як "Я русский / Я русская", — повідомляє пресслужба Держполіції.

Читайте також: Пропозицію залишити Латвію до кінця осені надішлють цього тижня 3,5 тисячі громадян РФ

За її твердженням, подібні написи, можливо, є вихвалянням військової агресії або висловлюванням підтримки воєнних злочинів, скоєних країною-агресором в Україні.

Співробітники поліції можуть вимагати негайно видалити такі наклейки, а також просити пояснити власника авто, якою була його мета та мотивація.

«При виявленні правопорушення особи можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності у зв'язку з прославлянням військової агресії або воєнних злочинів. Державна поліція також одночасно закликає мешканців повідомляти, якщо виявлено автомобілі з такими написами, зателефонувавши до поліції за номером 110», - заявили у Держполіції.

Читайте також: Латвія закриває один із двох КПП на кордоні з Білоруссю

Раніше в соцмережах були розміщені фото, на яких зображено машину латвійської реєстрації з написом "Я русская". Зображення викликало обурення користувачів - вони закликали правоохоронні органи "діяти активніше".

Перед тим національний мовник Естонії ERR також повідомив, що аналогічні наклейки були помічені в Естонії — місцева поліція наказала водіям позбутися стікерів, загрожуючи арештом автомобіля та адміністративним штрафом.

Читайте також: Естонія закрила в'їзд для автомобілів із російськими номерами

Цей своєрідний флешмоб, наклейки "Я русский" на задньому склі автомобіля, почав поширюватися в Таллінні та інших містах Естонії минулого тижня. Відео та фото таких автомобілів призводили до перепалок у соціальних мережах. У суботу ввечері був зафіксований перший випадок хуліганських дій з боку людей, які робили подібні наклейки.

Читайте також: Фінляндія вводить заборону на в'їзд російських автомобілів

Станом на 25 вересня, естонські поліцейські попросили близько 20 водіїв видалити цей напис. В одному з випадків розпочато провадження, оскільки, крім такого напису, на машині був наклеєний російський прапор.

Читайте також: Норвегія також закриє в'їзд для автомобілів із російськими номерами

Як повідомлялося, протягом вересня Латвія, Литва та Естонія закрили в'їзд на свою територію для власників російських автомобілів.