Науседа закликав ЄС внести «Росатом» до нового пакету санкцій проти РФ

Президент Литви Гітанас Науседа закликав Європейський союз вже розробляти наступний пакет санкцій проти Росії, в який, на його думку, слід включити держкорпорацію "Росатом".

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу президента Литви.

"Щоб санкції працювали ефективно, ми закликаємо уникати винятків, які створюють нові способи обходу санкцій", - заявив Науседа на зустрічі з послами ЄС і запропонував уже зараз починати думати про 12-й пакет санкцій ЄС та внести до нього "Росатом".

Крім цього, президент Литви вкотре закликав країни ЄС домагатися створення міжнародного трибуналу з розслідування злочину агресії РФ, а також можливості використання заморожених у країнах ЄС російських активів для відновлення України після війни. Науседа також нагадав про необхідність приділяти більше уваги історичній пам’яті Європи, аби протистояти російській дезінформації та пропаганді.

Читайте також: Нові санкції будуть ефективні, якщо країни ЄС «битимуть по руках» компаніям за їх обхід - дипломат

Литовський лідер також поінформував послів ЄС про підтримку Литвою євроатлантичної інтеграції України. "Ми надіслали б позитивний сигнал Україні, розпочавши переговори про її членство в ЄС уже цього року", - сказав Науседа і додав, що на позитивну оцінку також заслуговують зусилля Молдови з проведення реформ.

Як повідомляв напередодні Укрінформ, Науседа заявляв, що саміті у Вільнюсі, який відбудеться 11-12 липня, слід ухвалити конкретні рішення щодо членства України в НАТО, оскільки вже недостатньо повторень старої формули про “відкриті двері” Альянсу.

Фото: DELFI