ЄС засудив рішення Талібану заборонити жінкам Афганістану працювати в ООН

Європейський Союз був шокований рішенням руху "Талібан", який наразі виконує владні функції в Афганістані, заборонити афганським жінкам брати участь у роботи ООН, у структурах та у гуманітарних програмах під егідою Об’єднаних Націй.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві Високого представника ЄС від імені всіх 27 держав-членів, повний текст якої оприлюднений сьогодні на сайті Європейської Ради.

«Із глибоким шоком ЄС дізнався 4-го квітня про тішення "Талібану" заборонити афганським жінкам працювати в ООН, у агентствах, фондах та програмах організації. Таке рішення прийнято після кількох попередніх заборон та обмежень, спрямованих проти афганських жінок і дівчат, що посилює та робить більш жорсткою політику керівників "Талібан" у запереченні прав жінок, включаючи їх право на середню та вищу освіту, на роботу та на свободу пересування», - йдеться у документі.

Як зазначив Високий представник ЄС, це нове дискримінаційне рішення "Талібану" порушує міжнародне гуманітарне право, включаючи міжнародні договори, в яких бере участь Афганістан. Все це відбувається на фоні економічної та гуманітарної кризи в Афганістані, яка є однією із найгірших у світі, поли близько 28 мільйонів людей, - або дві третини від усього населення країни, - потребують гуманітарної допомоги, а мільйони афганців перебувають на межі голоду.

Читайте також: В Афганістані таліби заборонили університетам допускати жінок до вступних іспитів

Європейський Союз підтримує зусилля ООН та інших міжнародних партнерів, та є солідарним із багатьма афганцями, які засуджують прийняте рішення щодо обмеження прав афганських жінок, та закликає "Талібан" негайно переглянути та скасувати прийняті рішення, та дозволити жінкам та дівчатам в країні мати рівний доступ до освіти, всіх соціальних, економічних та громадських сфер життя.

Як зазначається у заяві, ЄС буде продовжувати надавати гуманітарну допомогу населенню Афганістану. У цьому контексті жінки, що працюють у гуманітарних організаціях, мають залишатися на своїх місцях для доставки такої гуманітарної допомоги для найбільш нужденних людей, що її гостро потребують. Позиція ЄС у цьому питанні є дуже чіткою, - усуненні жінок від такої діяльності не дозволить продовжувати таку гуманітарну активність у відповідності з принципами, що визначені Європейською Радою. За цими принципами допомога має надаватися недискримінаційним шляхом, у тому числі, - незалежно від статі. Якщо ці принципи будуть порушені, це може вплинути на такі гуманітарні зусилля ЄС.

Читайте також: Іранські силовики катували неповнолітніх демонстрантів - Amnesty

«ЄС закликає "Талібан" виконати свої обіцянки та довести здатність поважати та захищати права людини, надавати базові послуги для усього населення Афганістану, у відповідності до їх попередніх заяв та обіцянок», - наголошується у документі.

Як уже повідомлялося, 4 квітня афганській рух «Талібан» видав наказ, який забороняє афганкам, які є співробітницями ООН, продовжувати роботу в установах організації. Цей наказ поширюється на весь Афганістан.

Раніше кероване "Талібаном" Міністерство вищої освіти наказало університетам Афганістану не допускати жінок до вступних іспитів.