Білий дім закликав Сі Цзіньпіна натиснути на путіна

Сполучені Штати закликали китайського лідера Сі Цзіньпіна використати свій вплав на президента рф путіна й натиснути на нього з метою завершення війни в Україні з дотриманням суверенітету й територіальної цілісності Української держави.

З такою заявою виступив у понеділок під час брифінгу в Вашингтоні координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми закликаємо президента Сі безпосередньо натиснути на президента путіна в контексті необхідності поважати суверенітет і територіальну цілісність України», - зазначив представник Білого дому.

Він підкреслив, що світ уважно спостерігатиме за цим.

Читайте також: Білий дім дуже уважно стежить за зустріччю Сі й путіна - Кірбі

Крім того, представник адміністрації Байдена вкотре наголосив, що зусилля, спрямовані на припинення війни рф проти України повинні враховувати позицію української сторони.

«Тому ми закликаємо президента Сі відігравати конструктивну роль і поспілкуватися із президентом Зеленським, чого він не робив з моменту вторгнення рф», - зауважив Кірбі.

У цьому зв’язку він підкреслив, що Китай має почути не лише путіна щодо його війни проти України, але й безпосередньо українську сторону.

Читайте також: Україна очікує, що Китай вплине на росію задля припинення її агресивної війни – МЗС

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок лідер Китаю Сі Цзіньпін розпочав візит до росії. У цьому зв’язку Сполучені Штати закликали китайське керівництво підтримати формулу встановлення справедливого миру в Україні, озвучену раніше Президентом Володимиром Зеленським.

Фото: EPA/UPG