Данія створює фонд допомоги Україні на $1 мільярд

Уряд Данії заявив у середу, що цього року створить фонд у 7 мільярдів данських крон (1,01 мільярда доларів США) для військової, цивільної та бізнес-допомоги Україні. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

“Це значною мірою є відображенням побажань України, які, окрім військової та гуманітарної допомоги, також стосуються відновлення”, - сказав міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен.

Фонд, який було погоджено із більшістю партій у парламенті, спрямує 5,4 мільярда данських крон на військову допомогу. Ще 1,2 мільярда підуть на цивільну допомогу, а на зусилля данських компаній щодо відновлення України буде виділено 0,4 мільярда данських крон.

Президент Володимир Зеленський подякував Данії за створення Фонду підтримки України, зазначивши, що така допомога є запорукою спільної перемоги.

"Щиро вдячний парламенту і уряду Данії за створення Фонду підтримки. Понад 1 мільярд доларів військової, гуманітарної та економічної допомоги Україні є запорукою наближення нашої спільної перемоги над агресором та повернення миру в Європу", - написав Зеленський у Твіттері.

Читайте також: Миколаївщина підписала меморандум із Данією про відбудову

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці 2022 року уряд та парламентські партії Данії погодилися виділити ще 300 мільйонів данських крон (майже $43 мільйони) для закупівлі зброї та обладнання для України.

Також 13 лютого цього року Данія передала Україні всі свої самохідні гаубиці типу CAESAR.