Більшість німців підтримують поставки Leopard 2 Україні

Опитування

Більшість громадян ФРН підтримують рішення свого уряду надати Україні основні бойові танки Leopard 2. 

Про це свідчить дані останнього опитування «Політичний барометр» телеканалу ZDF, передає Укрінформ.

Так, 54% опитаних заявили, що вважають поставки правильними, 38% висловилися негативно. 

Більшість тих, хто «за», - це прихильники «Зелених» (75%), партії міністра закордонних справ Анналени Бербок і віцеканцлера, міністра економіки Роберта Габека. Серед консерваторів (партія ексканцлерки Ангели Меркель) таких 64%; серед прихильників Соціал-демократичної партії, до якої належить канцлер ФРН Олаф Шольц, підтримують передачу танків 61 відсоток. Рішення підтримують 55 відсотків симпатиків ліберальної Вільної демократичної партії (яка входить у правлячу коаліцію). Найбільше противників постачання танків Україні – серед прихильників праворадикальної «Альтернативи для Німеччини» (89%). 

Читайте також: Німеччина планує доставити танки в Україну до кінця березня

По-різному оцінюють ситуацію на Заході та Сході Німеччини. У той час як у землях колишньої ФРН поставку важких танків підтримує більшість («за» 59 відсотків; «проти» 33 відсотки), на сході, в колишній НДР, картина майже дзеркально протилежна («за» 35 відсотків; «проти» 57 відсотків).

Нагадаємо, цього тижня уряд Німеччини погодився після довгих вагань поставити Україні танки Leopard 2. Це було зроблено в рамках участі в коаліції союзників і партнерів. Перші 14 танків мають прибути в Україну до кінця березня.