Бербок пропонує підвищити внески в бюджет Ради Європи та міжнародних судів

Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок сподівається, що Рада Європи разом з Міжнародним кримінальним судом зможуть зробити свою роботу щодо притягнення до відповідальності винних у скоєнні воєнних злочинів і злочинів проти людства в Україні. 

Про це вона заявила під час виступу на сесії ПАРЄ 24 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Сподіваюсь, що Рада Європи разом з Міжнародним кримінальним судом зможе зробити багато в цьому відношенні», - зазначила дипломат. 

За її словами, наразі завданням є збирання свідчень і доказів, заснувати спеціальний підрозділ з розслідувань, який згодом передасть докази та злочинців до суду. 

Глава німецького МЗС зазначила, що росія веде війну не лише воєнними засобами, але атакує всю систему європейської безпеки та мирний порядок. За її словами, найбільшою силою є віра: люди вірять і довіряють верховенству права.  

Напередодні саміту Ради Європи в Рейк'явіку в травні Бербок пропонує підвищити внески в цю організацію, МКС,  але також в бюджет ЄСПЛ

«Ми маємо підвищити бюджет РЄ, але також Суду», - сказала вона. 

Дипломат відзначила важливість «зупинити ерозію основ Ради Європи» і забезпечити, щоби всі 46 країн-членів дотримувалися правил організації. Глава німецької дипломатії зауважила, що такі потужні організації як Рада Європи можуть вживати рішучих кроків, зокрема, РЄ була єдиною у питанні позбавлення членства росію. «Ми можемо зробити більше», - заявила вона. 

Бербок підкреслила, що Європа не повинна нехтувати сигналами щодо порушення прав людини будь-де. Сила права має бути вищою за право сили, - підкреслила вона.

Читайте також: Німеччина збільшить підтримку європейських інституцій – Бербок

«Війна путіна ведеться не лише воєнними засобами, ця війна проти України, проти європейського мирного порядку, атакує також нашу юридичну систему, вона торкається також таких інституцій як Рада Європи, міжнародне кримінальне право», - додала Бербок. 

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок, відповідаючи на запитання депутатів на сесії ПАРЄ 24 січня, заявила, що Європа, партнери та союзники мають посилити всебічну підтримку України, а не звинувачувати одне одного, адже це призведе лише до розколу у власних лавах.

Фото: GETTY IMAGES