Німеччина збільшить підтримку європейських інституцій – Бербок

російська війна показала важливість захисту демократії та європейських інституцій, тому Німеччина збільшить їх підтримку. 

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок перед засіданням Парламентської асамблеї Ради Європи в Страсбурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Завдяки Європейській конвенції про права людини та правовому захисту в Європейському суді з прав людини Рада Європи понад пів століття тому побудувала важливі основи нашого пан'європейського дому. Вбивчий напад росії на людей в Україні показує нам, наскільки важливо захищати цю структуру верховенства закону та демократії», – сказала Бербок.

За її словами, як і ОБСЄ, Рада Європи сьогодні потрібна більше, ніж будь-коли, як місце зустрічі та обміну – як місце загальноєвропейської єдності, яку путін хоче знищити. 

«Ми не повинні схилятися перед цією атакою, наша відповідь на це повинна бути послідовною: наразі ми згуртованіші, ніж будь-коли. Ми потребуємо чіткого розуміння, що Рада Європи стикається з основними політичними, юридичними та фінансовими викликами», – сказала міністр. 

Щоб впоратися з ними, Німеччина підтримує намір ісландського головування скликати Саміт голів держав та урядів – вперше з 2005 року і лише вчетверте в історії Європейської ради. Саміт планується провести в Рейк'явіку в травні. 

Важливою метою саміту повинно бути зміцнення захисту прав людини. Для 46 держав-членів це означає: конвенції Європейської ради, такі як Європейська конвенція про права людини, повинні виконуватися послідовно, ЄСПЛ повинен отримувати підтримку, а його рішення – дотримуватися. Держави, які цього не роблять, відбирають у своїх громадян їхні невід’ємні права, констатувала політик. 

Читайте також: Берлін не заважатиме Польщі у поставках Україні танків Leopard - Бербок

До саміту Німеччина продовжить активно сприяти та послідовно розширювати свою різноманітну підтримку Ради Європи та її інституцій, у тому числі як найбільший їх фінансовий донор, сказала Бербок. 

«Європа набагато більша, ніж ЄС. Європа – Це майже 700 мільйонів людей з різними традиціями, різними цінностями, різними мріями. Всі вони об'єднують право на життя в гідності та самовизначення», – підкреслила Бербок.

Глава МЗС ФРН виступить на зимовій сесії ПАРЄ пізніше цього дня. 

Як повідомлялося, у Страсбурзі розпочалася зимова пленарна сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, на якій, зокрема, розглядатимуться чотири важливі для України резолюції.