Штайнмаєр сподівається, що 2023 стане роком свободи

Минулий рік був важким, але 2023 має стати роком свободи та оптимізму, зокрема, для України.

Про це заявив президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр на прийнятті для дипломатичного корпусу в ФРН 12 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Давайте зробимо 2023 рік, який є річницю Року Універсальної декларації прав людини, роком свободи, співпраці та оптимізму», - закликав глава держави.

Він зазначив, що 2022 був «темним роком». Але протягом нього стали зрозумілими певні речі: прагнення до свободи є неподільною частиною людської природи; люди хочуть бути вільними й вони черпають сили з цього прагнення.

«Сьогодні це дає сили українським солдатам, які борються за свободу, самовизначення та людську гідність і сміливо чинять опір російській армії, армії агресора. Мене це найбільше вражає. Як і весь світ», - сказав Штайнмаєр.

За його словами, «в похмурому 2022 році трапилось речі, які ми не повинні забувати: вільна країна стверджує себе з великою сміливістю проти російських військових і показує світові, що демократія здатна захищати себе проти ворогів свободи». Президент нагадав, що в Організації Об'єднаних Націй велика більшість країн світу виступили проти агресії росії.

Читайте також: Бербок: Харків є символом божевілля російської агресії та незламної волі українців

Як повідомлялося, Штайнмаєр відвідав Київ і Чернігівську область у жовтні минулого року.

Фото: dpa