В Ірані через карикатури Charlie Hebdo закрили Французький дослідницький інститут

У Тегерані рішенням влади закритий Французький дослідницький інститут. Це стало реакцією на карикатури на релігійного лідера Ірану Алі Хаменеї, опубліковані у французькому гумористичному журналі Charlie Hebdo.

Як передає Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода, іранська влада звинуватила Францію у святотатстві та заявила, що перегляне своє ставлення до культурної співпраці з Францією, а посол країни в Тегерані викликаний до іранського МЗС.

Журнал Charlie Hebdo, відомий сатирою на політичні теми, у грудні оголосив серед читачів конкурс карикатур на аятолу Хаменеї. Редакція додала, що робить це на підтримку іранців, які борються за свободу, і хоче «висміяти цього релігійного лідера з іншої епохи, щоб відправити його на звалище історії». 4 січня у новому випуску журналу були опубліковані малюнки переможців конкурсу. Серед авторів були й іранські громадяни, і люди іранського походження, що живуть в інших країнах.

Читайте також: США запровадили нові санкції проти Ірану за поставки росії БПЛА та ракетні програми

Публікація викликала гнів у іранської влади. Представник МЗС Ірану Насер Канаані заявив, що Франція не має права ображати національні та релігійні цінності мусульман під приводом свободи самовираження. МЗС також заявило, що закриття Французького інституту – лише «перший крок», який Іран робить у відповідь на публікацію в Charlie Hebdo, і що ця публікація була інспірована сіоністами.

Читайте також: У Нідерландах лідери 10 парламентських партій закликають посилити санкції проти Ірану

Нагадаємо: французький гумористичний журнал Charlie Hebdo виходить із 1970 року. Він відомий своїми карикатурами на суспільно-політичну тематику. 7 січня 2015 року внаслідок нападу на редакцію журналу загинуло 12 людей, у тому числі його відомі автори. Напад здійснили радикальні ісламісти, основним мотивом стало невдоволення карикатурами на пророка Мухаммеда.