США ввели широкі винятки із санкцій для полегшення гуманітарних зусиль

З метою забезпечення гуманітарного доступу в зони конфліктів, стихійних лих та в інші місця зі складною ситуацією, США оголосили про введення винятків із санкцій, які суттєво зменшать обмеження для гуманітарних зусиль в усьому світі.

Про це йдеться в офіційній заяві державного секретаря США Ентоні Блінкена, оприлюдненій у вівторок, передає Укрінформ.

«Сьогодні ми разом із Міністерством фінансів США робимо ще один крок, оприлюднивши пакет генеральних ліцензій (GL), які створюють основу для гуманітарних дозволів у межах санкційних програм США»,- наголосив Блінкен.

Він зазначив, що ці ліцензії встановлюють узгоджені правила, спрощують вимоги до гуманітарних та комерційних організацій, які працюють у цій сфері, та зрештою зменшують вплив санкцій на гуманітарну ситуацію в усьому світі.

Читайте також: російський експорт нафти обвалився у перший тиждень після запровадження санкцій — Bloomberg

За інформацією Мінфіна США, генеральні ліцензії забезпечують відповідні дозволи для взаємодії із підсанкційними суб’єктами з гуманітарною метою. Вони можуть бути застосовані в офіційних справах уряду США, міжнародних організацій – таких, як ООН або Міжнародний комітет Червоного хреста, неурядових та комерційних установ. Винятки із санкцій стосуються надання допомоги у разі стихійного лиха, забезпечення медичних послуг, підтримки демократії, освіти, захисту навколишнього середовища тощо.

Читайте також: Експорт зерна з окупованого росією Криму до Сирії цьогоріч зріс у 17 разів – Reuters

Як повідомлялося попри безпрецедентний тиск санкцій на росію після її повномасштабного вторгнення в Україну США й країни Заходу водночас уникають введення обмежень проти експорту з росії продовольства. Це пояснюється прагненням уникати загострення глобальної продовольчої безпеки та забезпечувати доступ їжі до країн, які найбільше цього потребують.