російські олігархи дистанціюються від путіна - Bild

Десятки російських олігархів, які заробили мільярди завдяки президенту рф путіну, нібито не хочуть мати нічого спільного з полководцем з москви: вони подають позов до Суду ЄС, оскільки вважають європейські санкції несправедливим баченням їх близькості до диктатора.

Про це пише німецький таблоїд Bild, передає Укрінформ.

За даними Суду ЄС, наразі позови подала 61 особа та компанія з росії та білорусі. Вони потрапили до санкційних списків ЄС через те, що фінансово чи політично підтримували правителя рф та його воєнну кампанію проти України.

Серед «ображених», зокрема, олігарх-мільярдер Григорій Березкін. Він «вимагає один євро відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок санкцій». Тим часом Кіпр навіть позбавив власника енергетичної компанії придбаного ним громадянства острівної держави. Тепер він скаржиться у своєму позові на те, що «його репутації завдано серйозної шкоди», тим більше, що він «не пов'язаний з подіями в Україні та не підтримує уряд російської федерації».

Читайте також: путіну 16 грудня «весь день» звітували про війну — кремль

Олігарх Сергій Мндоянц, керівник телекомунікаційної компанії «Система» і відповідальний за відносини з урядом росії, йде ще далі у своєму позові. Він заявляє, що ЄС вніс його до санкційного списку, «хоча не було доведено, що він був значним і провідним бізнесменом».

Навіть близькі до путіна люди раптово дистанціюються від «полководця в москві», - пише видання. Як приклад воно наводить Геннадія Тимченко, близького друга путіна, з яким він навіть грав у хокей. Основний акціонер банку «росія» (оцінка статку: 20 млрд євро) живе в розкішній віллі на березі Женевського озера в Швейцарії. У своєму позові він звинувачує ЄС в «очевидній помилці в оцінці» щодо «відносин між позивачем і президентом путіним». Через завдані йому «нематеріальні збитки» він вимагає від ЄС один мільйон євро компенсації.

Читайте також: США готують санкції щодо олігарха Потаніна й російських урядовців — WSJ

У списку позивачів у Люксембурзі є й інші відомі на Заході імена олігархів, зокрема, наприклад, колишній власник англійського футбольного клубу «Челсі» Роман Абрамович або Михайло Фрідманн, засновник і керівник великого фінансового концерну «Альфа-Груп».

Також поскаржився відомий у Німеччині олігарх Алішер Усманов, який жив у розкішній віллі на озері Тегернзее, а згодом втік до рідного Узбекистану. Масштабний рейд слідчих і податкових органів в його баварському будинку Роттах-Егерн викликав сенсацію.

Читайте також: путін тиснутиме на лукашенка, щоб білорусь вступила у війну – ISW

Нагадаємо: ЄС, а також інші країни внесли чимало російських бізнесменів у свої санкційні списки через підтримку ними путіна та його війни. Деякі персони перебувають у списках з 2014 року.