У Німеччині намагаються вирішити проблему з браком боєприпасів Бундесверу

Бундесвер, Збройні сили ФРН, відчуває гостру нестачу боєприпасів, проблему обговорюють у відомстві канцлера.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зустріч проходить у понеділок на офіційному рівні з представниками військово-промислового комплексу - поінформував речник федерального уряду Штеффен Гебештрайт, уточнивши, що йдеться про рівень чиновників, а не про «саміт», як анонсували деякі ЗМІ.

«Йдеться про питання боєприпасів, яке нас усіх турбує. Питання – як швидко промисловість може виробляти. У перспективі федеральний уряд планує виділити протягом наступних років на закупівлю боєприпасів для Бундесверу 20 млрд євро зі спецфонду. Минулими роками на це, на жаль, не вистачало грошей», - сказав речник.

Читайте також: Німеччина передала Україні нову партію військової допомоги

Представник Міноборони ФРН Арно Коллац навів статистику щодо курсу жорсткої економії в Бундесвері минулими роками, який і призвів до дефіциту. Хоча останніми роками (після тимчасової окупації Криму – ред.) динаміка дещо покращилася.

Так, у 2015 році було виділено на закупівлю боєприпасів 62 млн з бюджету, в 2018 – вже 400 млн, у 2021 – 700 млн (по факту було виділено 763 млн євро). Бюджетом на 2023 рік передбачено 1,125 млрд на боєприпаси (не враховуючи згаданих 20 млрд зі спеціального фонду).

Представник Міноборони запевнив, що воєнно-політичне керівництво, уряд роблять усе, щоби підтримувати боєздатність Бундесверу на належному рівні. Він також зауважив, що починаючи з жовтня минулого року, оборонне відомство перебуває в тісному контакті з підприємствами ВПК.

Читайте також: Бундесвер зацікавлений, щоби Patriot залишалися в системі НАТО

Експерти тим часом указують на те, що через малі замовлення останніх років німецька промисловість скоротила свої потужності або й зовсім припинила виробництво.

Як повідомлялося, після початку повномасштабної війни рф проти України попит на боєприпаси різко зріс, адже союзники, в тому числі Німеччина, передають багато озброєнь для ЗСУ, а до них потрібні і боєприпаси.