Європарламент затвердив бюджет ЄС на наступний рік, перші рядки – про Україну

Європарламент затвердив бюджет ЄС на наступний рік, при цьому вже преамбула фінансового документа стосується агресії рф проти України та містить положення щодо негайної допомоги для забезпечення економічної стійкості України, а також довгострокових програм її повоєнного відновлення.

Бюджетна пропозиція оприлюднена на інформаційних ресурсах Єврокомісії, передає Укрінформ.

Сьогодні за підсумками позитивного голосування цей документ підписала Президент Європейського Парламенту Роберта Мецола.

«Неспровокована на нічим не виправдана агресія проти України принесла людську трагедію на поріг Європи. Європейський Союз відповів швидко та рішуче, шляхом надання гуманітарної допомоги, надзвичайної допомоги, та широкомасштабної підтримки з боку країн-членів з підтримки людей, що (вимушено) покинули Україну. Застосовані скоординовані санкції, які поєднуються із заходами, спрямованими на стабілізацію енергетичних цін, які є найвищими за всі часи, та на позбавлення залежності Європи від російської нафти й газу», - йдеться у документі.

У бюджетному документі ЄС на 2023 рік згадується Комунікація (регуляторний документ – ред.). Єврокомісії, яка визначає довгострокові зусилля з відновлення та відбудови України. При цьому, як зазначається, Україна потребує негайної короткострокової допомоги. Це передбачає, зокрема, виділення макрофінансової допомоги для Уряду України, на додаток до надання країні невідкладної надзвичайної та гуманітарної допомоги.

«Виходячи з домінуючої невизначеності щодо обсягів та природи підтримки, яка може бути необхідною, зокрема, на стадії відбудови, Єврокомісія представить лист-додаток до проєкту Бюджету, з урахуванням цих пропозицій, наприкінці поточного року», - йдеться у документі.

Водночас, бюджет ЄС на 2023 рік відображує зусилля із відродження ЄС та його країн-членів після економічної, соціальної кризи та кризи в сфері охорони здоров’я, що були спричинені пандемією COVID-19.

«Ці фактори… спричинили інфляційний тиск. На фоні невизначеності, навколо того, як буде розвиватися економічний вплив російської агресії проти України, повне використання бюджету ЄС та Інструменту відновлення Європейського Союзу «Наступне покоління ЄС», будуть ключовими чинниками для прискорення європейської економіки», - йдеться у бюджетній пропозиції ЄС.

Бюджетна пропозиція ЄС на 2023 рік визначає суму у 185,6 мільярдів євро у зобов’язаннях, та 166,3 мільярда євро у витратах, включаючи спеціальні інструменти ЄС. Програма відновлення «Нове покоління ЄС» надає додаткові 113,9 мільярда євро у зобов’язаннях, що призначені для наступного року. Таким чином, загальний бюджет ЄС на 2023 рік у частині зобов’язань складатиме 299,5 мільярда євро.

Читайте також: Європарламент підтримав нову стратегію ЄС щодо розширення

Як повідомляв Укрінформ, завтра Європарламент має провести голосування щодо пропозиції Єврокомісії про виділення Україні макрофінансової допомоги «+» у 2023 році у розмірі 18 мільярдів євро, з розрахунку сталого фінансування невідкладних витрат держави на ключові функції та соціальне забезпечення населення в обсязі 1,5 мільярда євро на місяць.

Ця допомога стане частиною міжнародних зусиль з підтримки України, у тому числі, з боку окремих країн та міжнародних фінансових інституцій, за розрахунками яких, для забезпечення власної стійкості протягом наступного року Україна потребуватиме допомогу в обсязі від 3 до 5 мільярдів євро щомісяця.