Депутати Європарламенту виступають проти розблокування виділення коштів ЄС Угорщині

Деякі депутати Європейського парламенту закликають Єврокомісію відмовитися від намірів виділити Угорщині понад 7 млрд євро через утиски прем’єр-міністром Орбаном демократичних прав і свобод.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це пише Reuters.

“Законодавці, які представляють Соціально-демократичну фракцію у Європейському парламенті, а також члени ліберальної групи “Наново” та “Зелені” заявили, що останніх законодавчих змін в Угорщині абсолютно недостатньо для підтримання дієвої демократії в країні”, - йдеться у матеріалі.

На переконання Ейдера Гардіазабаля Рубіаля, члена Соціально-демократичної фракції від Іспанії, “угорський уряд не поважає верховенство права”.

“Правильним рішенням буде затвердити замороження коштів”, - сказав Рубіаль.

Читайте також: Більшість угорців невдоволені проросійською політикою Орбана

Як відомо, після проведення урядом Віктора Орбана певних реформ, Єврокомісія попередньо вирішила розблокувати виділення Будапешту близько 2 млрд євро в рамках підтримання антикорупційних реформ, а також до 5,8 млрд євро, передбачених для боротьби з коронавірусом.

Член Європарламенту від німецької партії “Зелених” Даніель Фреунд також закликав не розблоковувати кошти, оскільки “це єдина мова, яку розуміє Орбан”.

За словами нідерландської євродепутатки Софії ін ті Вельд, Угорщина шантажує ЄС, блокуючи рішення, що вимагають одностайності, в тому числі виділення 18 млрд дол допомоги Україні.

“Ми бачимо торг нашими цінностями”, - сказала ін ті Вельд.

Читайте також: Угорщина не підтримає нових санкцій ЄС проти енергетичного сектору росії

Утім ці заклики навряд вплинуть на рішення Європейської комісії і європейські кошти Будапешту все ж будуть, найімовірніше, виділені.

“Виступаючи від імені виконавчої гілки влади, єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндер сказав, що у перемовинах між Брюсселем й Будапештом упродовж останніх місяців було досягнуто прогресу”, - йдеться у матеріалі.

Як повідомляв Укрінформ, раніше прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан неодноразово висловлював незгоду з санкційною політикою ЄС щодо рф, заявляючи, зокрема, що санкції завдають більшої шкоди Євросоюзу, ніж росії.

Крім того, Угорщина вже двічі блокувала внесення до санкційних списків ЄС патріарха рпц кирила.