Президент Чорногорії ветував поправки до закону, які обмежують його повноваження

Президент Чорногорії Міло Джуканович не підписав зміни до закону про президента і повернув документ для повторного розгляду парламентом.

Про це повідомляє "Балканський оглядач" у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Ознайомившись із формою та змістом закону, детально проаналізувавши його спірні норми, президент Джуканович вирішив, відповідно до статті 94 частини першої Конституції Чорногорії, повернути закон про внесення змін і доповнень до закону про президента Чорногорії до парламенту Чорногорії для повторного прийняття рішення», – повідомив радник Джукановича з питань конституції та права Борис Бастіянчич.

Лист від президента вже передано голові парламенту.

Зазначається, що в ніч проти 2 листопада депутати парламенту Чорногорії ухвалили запропоновані проросійським "Демократичним фронтом" (DF) поправки до закону про президента, які обмежують конституційні повноваження глави держави.

Зокрема, змінюється процедура надання мандата на формування уряду - фактично, це право переходить від президента до парламентської більшості. Наразі, згідно з Конституцією Чорногорії, президент має виключні повноваження висувати кандидатуру очільника уряду.

Також було внесено зміни в порядок призначення та відкликання послів - це право надається уряду замість президента. Нині через суперечки між виконавчою владою та президентом Чорногорія не має послів у 18 країнах.

"Демократична партія соціалістів" Джукановича та близькі до неї опозиційні партії звинуватили парламентську більшість у здійсненні конституційного перевороту, правовому насильстві та зруйнуванні конституційного ладу Чорногорії.

Читайте також: Шольц виступає за пришвидшення вступу балканських країн у ЄС

Як повідомляв Укрінформ, Скупщина Чорногорії засудила збройну агресію рф та підтримала територіальну цілісність і суверенітет України.

Фото: rtcg.me