У Бундестазі вважають, що треба перевірити шляхи постачань снарядів до ФРН

Німеччина має перевірити ланцюги постачань боєприпасів після того, як Швейцарія відмовилася дати дозвіл на передачу снарядів для зенітних установок Gepard в Україну.

Про це заявила голова комітету Бундестагу ФРН з питань оборони Марі-Аґнес Штрак-Ціммерманн, повідомляє Укрінформ із посиланням на DW.

"З точки зору політики безпеки з 24 лютого світ змінився, і Німеччині необхідно при замовленні снарядів негайно перевірити, якими шляхами відбувається їхнє постачання, і в разі потреби змінити ці шляхи", - сказала вона в інтерв'ю агенції dpa

При цьому політик уточнила, що найближчими роками ФРН потрібно закупити боєприпасів не менш як на 20 мільярдів євро.

"Зрозуміло, нам, як сусіду, який має дружні відносини, потрібно прийняти як факт, що через свій нейтральний статус Швейцарія не хоче надавати свої боєприпаси для використання в регіонах, де йде війна", - зазначила голова комітету Бундестагу.

Читайте також: Єрмак обговорив із головою оборонного комітету Бундестагу посилення допомоги Україні

Водночас вона зауважила, що снаряди для Gepard потрібні, "насамперед, щоб відбити авіанальоти на завантажені пшеницею кораблі в українських портах". За словами депутатки, якщо цього не вдасться зробити, "190 мільйонів людей по всьому світу страждатимуть від голоду".

Як зазначається, Штрак-Ціммерман також запитала: що станеться, якщо нападу зазнає сама Німеччина чи якась інша держава НАТО, а постачань снарядів зі Швейцарії через нейтралітет не буде?

Нагадаємо, Швейцарія, пославшись на свій нейтральний статус, відмовилась надати Україні снаряди для німецьких зенітних установок Gepard.

Читайте також: Резніков закликав Бразилію допомогти із боєприпасами до «Gepard» для захисту зернових хабів

Наприкінці жовтня міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт звернулася з проханням до своєї швейцарської колеги дозволити реекспорт в Україну боєприпасів до зенітних установок Gepard. У листі вона закликала Віолу Амхерд видати відповідну ліцензію на реекспорт 35-міліметрових боєприпасів, вироблених у Швейцарії.

Зенітні самохідні артилерійські установки Gepard в Україні здебільшого використовуються для захисту критичної інфраструктури. Німеччина надала Україні початковий пакет боєприпасів кількістю близько 60 тис. одиниць, однак Україна наразі повідомляє, що їх бракує через інтенсивне використання проти російських безпілотників і крилатих ракет.