Євросоюз зреагував на останні ракетні запуски КНДР

Євросоюз засуджує останні ракетні запуски, які проводить Північна Корея, та вимагає від неї відмовитися від усієї зброї масового знищення, у тому числі ядерної.

Про це йдеться в заяві Верховного представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля, передає Укрінформ із посиланням на DW.

Як зазначається, в ЄС зауважують, що цього року КНДР запустила "безпрецедентну" кількість балістичних ракет, що є "тривожною ілюстрацією її наміру продовжувати підривати глобальний режим нерозповсюдження".

"Ці дії являють собою небезпечну ескалацію неодноразового порушення КНДР резолюцій Ради Безпеки ООН", - наголошується в заяві.

За словами Борреля, така поведінка становить серйозну загрозу для всіх держав та підриває міжнародний і регіональний мир і безпеку, а тому вимагає рішучої відповіді міжнародної спільноти.

Читайте також: КНДР випустила близько 80 артилерійських снарядів по морській прикордонній зоні

"ЄС закликає всі держави ООН, особливо членів Ради Безпеки, забезпечити повну реалізацію санкцій, щоб запобігти отриманню КНДР матеріалів, знань і фінансів, які підтримують її незаконні програми озброєння", - зазначається в заяві.

Окремо в ЄС наголосили що незаконні дії КНДР не дозволять їй отримати статус держави, що володіє ядерною зброєю, чи будь-який пов'язаний статус відповідно до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. "КНДР повинна негайно виконати резолюції Ради Безпеки ООН, відмовившись від усієї своєї ядерної зброї, іншої зброї масового знищення, балістичних ракет і існуючих ядерних програм", - зазначає Боррель.

Читайте також: Режим КНДР припинить існувати, якщо застосує ядерну зброю – США й Південна Корея

Зазначається, що Євросоюз також висловив солідарність з Японією й Південною Кореєю та повторив свій заклик до КНДР "припинити агресивні та дестабілізуючі дії", поважати міжнародне право та відновити діалог з усіма сторонами.

Як повідомлялося, Північна Корея у суботу, 5 листопада, запустила чотири балістичні ракети малої дальності у бік Жовтого моря.