Естонія закуповує сирени для сповіщення про надзвичайні ситуації

Естонія уклала договір на купівлю сирен оповіщення про загрозу зі словацькою компанією Telegrafia. До літа наступного року сирени встановлять у 22 містах країни, перші сирени з'являться вже наприкінці цього року.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на національного мовника ERR.

Створювана система оповіщення населення з допомогою сирен може використовуватися у разі військової загрози, великих катастроф та інших надзвичайних ситуацій. На першому етапі сирени встановлять у 22 містах: Таллінні та околицях столиці, Тарту, Нарве, Пярну, Виру, Палдіскі, Сілламяе, Тапа, Йихві, Кохтла-Ярве, Маарду, Мууга, Раквере, Валга, Кейла, Вільянді, Йигева, Пилва, Рапла, Кярдла, Курессааре, Хаапсалу, Пайде.

Спочатку планувалося, що до літа 2023 року новою системою обладнають 16 населених пунктів, але після проведеного аналізу з'ясувалося, що для цього потрібно менше сирен, ніж передбачалося, і до списку додали ще 6 міст. У майбутньому систему планується розширити і на інші великі населені пункти.

Сирени встановлюватимуться на стінах високих споруд, таких як телекомунікаційні щогли, труби тощо. Переговори з власниками відповідних об'єктів уже тривають.

Сирени стануть частиною системи оповіщення про загрози на додаток до засобів масової інформації, офіційних сайтів, соціальних мереж, розсилки SMS, а також гучномовців та безпосереднього сповіщення людей за місцем проживання.

На створення системи оповіщення про загрозу за допомогою сирен держава виділила 4,5 млн євро.

Читайте також: Фінляндія вже забороняє росіянам купувати нерухомість - ЗМІ

24 лютого росія розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Демократичні країни світу чинять тиск на росію та водночас всебічно допомагають Україні. Країни Балтії додатково звернулися до НАТО з проханням збільшити присутність ЗС Альянсу на своїй території.

Фото: Päästeamet